tisdag 14 mars 2017

Väv gånger tre

Jag testade att dra på en väv ensam, med hjälp av en provisorisk pådragningsknekt, och det gick förvånansvärt bra.Det var en del pyssel att dra på ensam - jag måste fixa och korrigera här och där, och flytta tyngden gång på gång. Dessutom var jag ovanligt noggrann och la in spröt ofta. Och det var en rätt lång varp så det tog sin tid.
Glad och nöjd när det var klart. Så nöjd över att vara färdig att jag glömde tänka! Så jag glömde skälet. Jag flyttade aldrig skälstickorna från sin plats precis bakom förskeden där de är under pådragningen, till sin vanliga plats på sträckbommen. Jag bara drog varptrådarna genom förskeden (och skälspröten) och knöt ihop dem i väntan på solvning. Och förlorade alltså skälet. Så oerhört klantigt!
Räknade med att jag skulle försöka plocka upp skälet så gott det kan gå. Men fick tipset att tejpa rejält där trådarna ligger över sträckbommen och solva utifrån det. Och varför inte?! Trådarna ligger fint och rätt så om jag tar dem därifrån borde det stämma, åtminstone ungefär. Och även i vanliga fall (när skälet är med) så händer det att trådar är tvinnade och i fel ordning. Skönt om det finns en enkel lösning. Återkommer med rapport om hur det funkar.

Mamma var här och bekantade sig lite med den rutiga mattväven. Hon har valt ut vilka inslag hon vill ha och det kommer att bli en matta med tre sorters trasor: en ljusblå, en mörkblå och en vit med svart mönster. Det kommer att bli snyggt. Jag ser fram emot att se den växa fram. Nu var hon här och testade med "fultrasor" bara för att ha koll på trampordning, inslagsordning och vad man kan behöva tänka på. Starten blir en annan dag.

Jag drömmer om att väva trekantig sjal, men har inte något plädgarn att använda. Häromdagen skickade jag ut en förfrågan om att köpa lite restgarner och idag var jag och hämtade en hel hög av ullgarn som jag kan välja mellan. Men välja! Hur ska det gå till! Jag plockade upp alla härvorna och  blev jätteförtjust. Jag vill ju ha alltihop! Så nu måste jag tänka lite, beräkna garnåtgång och fundera på om jag ska köpa alla härliga färger, eller lyckas med att avstå några.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar