torsdag 23 mars 2017

Styggforsen

Jag måste tipsa om ett utflyktsmål: Styggforsen nära Boda, nordost om Rättvik.

Du måste inte åka dit på vårvintern med decimeterdjup snö att klafsa i, isbelagda trappor och stigar och med forsen till största delen infrusen. Du kan lika gärna åka på sommarhalvåret när vattnet forsar fritt och när naturen grönskar. Men om du ändå väljer vårvintern - se till att ha med dig trevliga människor som sällskap och hjälp i halkan, och ta med matsäck lämplig att tillreda över öppen eld. Så gjorde vi och vi hade en alldeles fantastisk utflykt.

Alla mina ungdomar har sett Styggforsen och berättat om den så nog trodde jag att jag nån gång skulle se den. Att det blev denna tiden på året hade jag inte räknat med. Ibland är det kul med det oväntade. Sönerna tyckte vi skulle åka, och vi skulle grilla korv och koka kaffe över öppen eld. Sagt och gjort. Vi handlade det vi behövde, packade en ryggsäck och gav oss iväg.

Det fanns egentligen ingen snö i Dalarna när vi var där. Mer än just i området kring Styggforsen. Om det beror på att det ligger i en köldhåla eller om solen inte kommit åt att värma, vet jag inte. Men snö var det. Och is. Jag hade visserligen kängor på mig men fick snö i skaften många gånger och tappade ibland fästet på de isiga stigarna. Men jag hade två söner med näbbstövlar (som hade avsevärt bättre fäste och så klart inte fick snö innanför skaften) till hjälp så allt gick bra.

Vi började med att gå runt området. Det är ingen lång promenad. Men intressant. Här syns tydliga spår efter det meteoritnedslag som en gång för länge sen formade hela siljans-ringen. Det häftiga är att marken kantrat, liksom rest sig på högkant. De olika lager (avlagringar) som vår jordyta är uppbyggd av står här nästan lodrätt!

Vi tittade in i tomtarnas grotta, förundrades över mängden skägglav på träden, läste historien om hur Fogdeklippan fått sitt namn, fotograferade själva forsen från alla möjliga håll och gick längs åsen på Getryggen innan vi var tillbaka till startpunkten igen.

Sen tände vi vår eld, pratade och skrattade mycket, grillade korv medan kaffevattnet blev allt varmare i sin kanna som hängde på en gren över elden. Mysigt och mycket gott. Tänk att matsäck utomhus i trevligt sällskap kan vara så fantastiskt gott även om korv och pulverkaffe inte är en favorit i andra sammanhang!

Jordytan på högkant


Forsen var ganska infrusen, men måste vara mäktig när den flödar fritt 
Tomtarnas grotta


Fogdeklippan

Uppe på Fogdeklippan

Getryggen

Bästa sällskapet!


Grill-pinne-mästaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar