måndag 29 augusti 2016

Kökstjänst

Det finns så otroligt mycket att skörda och ta tillvara så här års, att tiden inte räcker till. Och inte fantasin heller. En är som en hamster som lagrar i frys, källare och skafferi, sånt som en kokat, torkat eller lagat till på något sätt. Vi har tre frysar, men snart måste vi köpa en till. Eller också måste vi äta mer ;)

Vår långa (2,5 m) köksbänk är helt full av tomater, gurkor, squash och chili. På en annan bänk står ett stort fat gyllenbär. Och även om vi varje morgon använder ganska många på youghurten blir det inte tomt på fatet.

Igårkväll gjorde jag flera formar med tomatpaj och ställde i frysen. Det är en av våra favoriträtter: Ett pajskal med matlagningsyoghurt och rågsikt förutom smör, mjöl och salt. I det ett lager riven ost, fräst lök och bacon, äggstanning med grädde och gräslök, och så massor av tomater, helst hela körsbärstomater (men det funkar med delade större tomater också).

Idag hade jag inte bestämt vad jag skulle ägna kvällen åt, valde mellan tomater, jakt och vävning. Men när tåget blev inställt och jag kom hem mer än en timme senare än tänkt insåg jag att det inte skulle bli jakt. Och när gick uppför trappan tll ytterdörren insåg jag att valet var gjort för där stod en stor påse viktoriaplommon från grannarna. Det är ju de godaste plommonen! Men de behöver ofta tas omhand bums. Så jag hölls i köket i kväll.

Först kaffe och godaste "varma mackor" man kan tänka sig. På lätt rostat bröd ringlas lite olivolja. Sen lägger en på skivor av brieost och klyftor av viktoriaplommon. In i ugnen tills osten börjar mjukna. Strö över flingsalt. Hysteriskt gott!! Det behövde jag efter tågförsening och cykling i motvind hem.

När ugnen ändå var igång såg jag till att använda den. Jag gjorde en variant av Sara Bäckmos (Skillnadens trädgård) "Snålröra". Så jag skar ner allehanda grönsaker på en långpanna. Ikväll blev det en grön squash, 4-5 bifftomater, ett par tomatillo, några pyttesmå lökar, förra årets sista vitlöksklyftor och en hel del basilika. Sen ringlade jag över olivolja, honung, vinäger och salt innan alltihop åkte in i ugnen några timmar i 150 grader. När jag tycker tillräckligt mycket vätska försvunnit ska jag mixa det till en slät röra som ska användas i köttfärssås. Kanske kan andra användningsområden också dyka upp.

Några av plommonen delade jag, kärnade ur och la i torken. Tänkte testa hur det blir. Torkade aprikoser är ju jättegott så varför inte torkade plommon?! Värt att testa. Ett par av hyllplanen i torkapparaten fyllde jag med halverade tomater. Så här års har jag torken stående i växthuset så spillvärmen hjälper till att hålla temperaturen uppe och luftfuktigheten nere på nätterna. Båda delarna behövs nu.

På bänken låg de två sista äpplena av Transparante Blanche. De är på gränsen till för gamla. För att inte behöva slänga dem imorgon gjorde jag paj på dem ikväll. Tre små portionspajformar använde jag. Klyftor av äpplen och plommon i botten. En näve havregryn, lite mandelmjöl och lite muscavadosocker på det. Och så ringlade jag över honung och flytande margarin. In i ugnen ihop med snålröran (hoppas pajerna inte tar smak av den).


Så just nu är överskottet av tomater inte det största problemet. Men vad ska jag göra med alla gurkor och all squash? Bas till gurksoppa ska jag göra någon kväll och frysa in. Och nånstans såg jag ett recept på squashsoppa, det måste vi nog prova. Men det är verkligen ett lyxproblem att ha för mycket mat.

Nåja, nu är det dags att mixa röran som luktar så gott i hela huset.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar