måndag 8 augusti 2016

Brutus - årets gigant!

Jag odlar ju många sorters tomater, från pyttiga i storlek som vinbär till rejäla biffar på flera hundra gram. I år har två av biffplantorna nästan löpt amok. Inte nog med att de producerar stora tomater. De gör det dessutom i stora klasar!

Ett kluster av bifftomater
Den ena sorten går under namnet "Grekisk tomat". Vi har haft den i flera år och tycker om den, den ger stora, flerfärgade frukter med märkliga former. Att den har ganska mycket "grön nacke" förlåter vi den.
Grekisk. Jämför storlek med smultronblomman (ett par Chocolate cherry finns med längst ner till vänster)

Brutus heter den sorten som vi mest förundrats över. Det är en ny sort för oss så vi vet inte vad vi kan förvänta oss när det gäller smak, men snart får vi prova. Den har en klase där tomaterna sitter så tätt att de inte riktigt får plats att växa och vi inte ens kunnat se hur många tomater det är. Eftersom de växt så tätt vågade vi inte plocka en tomat i taget av rädsla att skada någon annan i samma veva. Så idag hjälptes vi åt att skörda hela klasen. Jonas höll den i sina stora händer och jag klippte av stödsnören och (med sekatör) skaftet. Jag band på ett tidigt stadium upp den klasen och det var nog tur för den vägde 3.300g!! Nio bifftomater i en och samma klase! Det är ju så man börjar undra om man skulle ha gallrat bland tomatkarten, men det är ju något man aldrig hört talas om.

Jonas har STORA händer

Skördeglädje

3.298g!! Nollställde vågen med fatet så klart.

Jag behöver ett fat för att kunna hålla hela klasen

1 kommentar: