söndag 28 februari 2016

Behöver du en vävstol?

Jag fick ett sms med ovanstående fråga för ett par veckor sedan. Det rimliga svaret borde vara "nej" för jag har redan ett par tre stycken. Men Jonas - som vet vad jag tycker om och vill mig väl - kommenterade det hela med "Man kan aldrig få för många vävstolar". Så det blev svaret jag gav. Den som frågade var en person som känner mig och vävstolens tidigare ägare, men inte kan så mycket om vävning. Så vår sms-konversation blev lite kul:

- Behöver du en vävstol? Den har ägts av en vävlärare
- Man kan aldrig få för många vävstolar ;) Hur stor är den? Har den kontramarsch?
- Ca 1,2 minst. Inget gåsmarsch
- Hur många skaft då?
- Jag ska skafta information

Några mail och foton senare var det bestämt att jag skulle åka till Karlskrona och hämta en vävstol. Tänk så det kan bli. Än har jag inte plats att sätta upp den, men vi håller på att renovera ett stort rum i källaren som ska bli vävkammare, och när det är klart kommer den att få plats. Dit kommer också min nuvarande vävstol flyttas. Och där ska också den lilla stå (som inte är uppmonterad nu) och även bandvävstolen som kom med av bara farten när jag hämtade en som jag har gett (eller lånat ut, beroende på vem du frågar) till min moster. Så hur man än räknar har jag några stycken vävstolar. Det är olika vad man samlar på ;)

Så här ser min "nyaste" vävstol ut


Jag gillar att den har "snickarglädje" i vinklarna

Tygbommens kugghjul sitter innanför sidostycket. Det har jag inte sett förut

Till och med kilarna är utsmyckade

2 kommentarer:

 1. Hej. Så vacker vävstol. Vem har tillverkat den? Min svärmors mor har en liknande men vi vet inte vem som tillverkat den.
  Mvh
  Sandra

  SvaraRadera
 2. Ja visst är den vacker! Men jag vet tyvärr inte tillverkaren.
  /Birgitta

  SvaraRadera