söndag 17 januari 2016

Låt Gud överraska dig

God gudstjänst i Nybro Missionskyrka idag.
Predikan utgick ifrån texten om om Jesus och den samariska kvinnan vid Sykars brunn i Joh 4:1–29. Jag vill förmedla fritt från slutet av predikan (osäkert vad av följande som faktiskt sas och vad som är mina tankar inspirerade av det).

Jesus följde minsann inte alltid konventionen och gjorde definitivt inte alltid det som väntades av både honom och alla andra. Judar på vandring från Judeen till Galileen tog en omväg för att inte behöva passera Samarien. Så gjorde inte Jesus. Han måste gå in i Samarien, för han visste att där fanns en kvinna som behövde frälsning.
En samarisk man skulle sannolikt inte pratat med den här kvinnan och ABSOLUT INTE en judisk man. När Jesus tilltalar kvinnan blev hon så överraskad att hon måste fråga varför. När lärjungarna senare kommer tillbaka och ser att han samtalar med henne blir de också förvånade.

(I våras skrev jag faktiskt ett blogginlägg om överraskningarnas Gud. Det tänkte jag lite på under predikan.)

Får Gud överraska dig och göra dig förvånad? Eller vet du i förväg vad han förväntas göra och säga? Så bestämt att han inte får utrymme att göra det han vill? Tänk om din övertygelse begränsar Gud!

Vi är många som läser bibeln och är säkra på hur det ena och det andra ska tolkas. Och när andra tolkar på ett annat sätt blir det lätt en konflikt.
För jag vet ju hur det är och vad som är sant!
Precis lika övertygad som min motpart. 
Men om vi istället valde att öppna dörren, att ge Gud utrymme att visa hur han vill ha det. Då skulle konflikterna minska både i min församling, i spänningen mellan Israel och Palestina och i så många andra sammanhang. Om vi kunde visa varann respekt och kärlek och vara ödmjuka inför det faktum att ingen av oss sitter inne med hela sanningen om Gud, ingen av oss kan ge honom regi eller direktiv. Då skulle våra mellanmänskliga relationer växa, och vår upplevelse av Gud skulle nå helt andra dimensioner.

Jag tänker ibland att när vi ber Gud om något så gör vi oss ofta förväntningar om HUR bönesvaret ska vara förpackat. Och så tittar vi bara efter det. Och missar att han kanske redan har svarat. Men på ett helt annat sätt.

Så släpp på förväntningarna om hurdan Gud är och vad han ämnar nu och i framtiden! Sluta begränsa honom till vad du förstår och behärskar! Ge honom fritt spelrum att vara stor och gudomlig!
Låt Gud överraska dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar