fredag 1 januari 2016

Mitt 2015

Jag tänkte mig en bildkavalkad över året som gått med en bild per månad, men det blev inte så enkelt. Vissa saker är inte fotograferade och en del månader hände flera saker som kan vara kul att ta med. När jag tittar tillbaka inser jag att det här året innehållit en salig blandning av allt möjligt. Så är också mitt liv. Och det är jag glad för. Här ryms jakt, handarbete, odling, naturupplevelser, relationer, jobb, kyrkan och en massa annat. Här kommer några glimtar från mitt 2015:


Tågresor tillhör i allra högsta grad min vardag eftersom jag pendlar till jobbet i Växjö varje dag. Fullt så festligt som bilden gör gällande är det dock inte - alldeles för ofta är tåget försenat och jag kommer hem fem minuter eller en timme senare än planerat. Ogillar det.

Det här är också en del av mitt år 2015. Året började riktigt tungt även om det är lätt att glömma nu. Samtal med en kbt-terapeut och behandlingar och kosttillskott hos en osteopat har förändrat både själ och kropp till att må så mycket bättre. Tacksam.

En hel äng av klosterliljor hittade vi i trädgården hos goda vänner när vi besökte dem på vårvintern. Det är blommor jag önskat mig i flera år, sen dottern visade dem i Vadstena. Vännerna med ängen lånade välvilligt ut en spade så nu hoppas jag att dessa ljuvligheter vill trivas också hos oss.

Påskmusikalen "Hammarslagen" uppfördes igen i Nybro efter några års paus. Samarbete mellan Pingstkyrkan och Missionskyrkan möjliggjorde detta. Här syns tempelpolisen Jonas med kören i bakgrunden. Mäktigt budskap och upplevelse.

Nästan varje vår åker vi på utflykt till Öland för att titta på blommor i överflöd. Så också i år. Dessa humleblomster får symbolisera den dagen. Växtkraft och skönhet.

Jonas och jag fick möjligheten att vara med på Equmeniakyrkans kyrkokonferens i våras. En tillställning med förhandlingar och beslut, gudstjänster, sång, samtal. Liv och fest.

Minisemestern på Österlen gav oss tre härliga dagar. Vi tittade på havet, stränder, små byar och gulliga hus. Vi inspirerades av odlingarna hos Mandelmanns, fascinerades naturen vid Forsakar, vilade blicken på horisonten sedd från Stens huvud, skramlade i ångtåg på Brösarp, vilade i skugga av ett tulpanträd på det b&b där vi bodde, drack kaffe på mysiga fik, mumsade god mat, pratade mycket med varann och hade det väldigt gott på många vis. Av alla vackra foton väljer jag ändå det här taget från hamnen i Kivik. Tänk att bo så. Två gamla hus hopbyggda med en glasdel. Vilket ljus! Och vilka odlingsmöjligheter!

Sommarutflykt med jobbet: Guidning på Kronobergs slottsruin, och en rejäl åktur med Ångaren Thor över Helgasjön och slussarna i Åby. Trevliga kollegor, nya vyer. Vatten.

Jag tog med Jonas till ett ställe han aldrig besökt - Stensjö by. Alla som inte varit där rekommenderas en utflykt. Det är så vackert. Genuint småländskt. Vi gick på vindlande stigar genom markerna och njöt av gråsparvarnas sällskap när vi fikade.

Eriksbergs vilthägn var nästa utflykt den här sommaren. Denna gång ihop med mina föräldrar. Vi hade en lyckad dag där de flesta av hägnets djurarter visade sig på nära håll, vädret var fint och humöret på topp.

Jag fyllde 50 år och det är verkligen något jag kan rekommendera! Massor av goda vänner och släktingar från när och fjärran dök upp. Det blev en dag välfylld av samtal, skratt, sång och dragspel, barnbus, mat, fika och kärlek. Tacksam för åren jag fått och för festdagen!

Vävningen får representeras av den här bilden. Sjalen har jag gjort själv från planering och hela vägen till att tvinna den sista fransen. Jag är enormt stolt och glad över den och använder den ofta.

Det här var ett av årets mest känslosamma ögonblick. Bröllop är ju vackert och rörande som det är, men när bruden flankerades av två väninnor svämmade jag över av minnen. Alla tre har varit "mina" tonåringar i kyrkan och när jag såg dem så här kom det över mig hur mycket jag älskar alla dessa ungdomar, hur mycket bus och rolighet vi hade, hur många samtal och böner. Kort sagt hur fantastiskt det var för oss alla att få vara en del av den där tonårsgruppen.

Många säger att det gånga året var dåligt ur odlings- och skördeperspektiv. Ja, det var nog sämre än en del andra år. Men jag har ingen anledning att klaga. Överflödet av tomater och andra grönsaker får mig att känna mig så rik. Och smaken på mat man tillagat mellan jorden och tallriken, kan inte mäta sig med den där råvarorna transporterats och lagrats. Så jag planerar att odla för mycket det kommande året också.

Jakten är ytterligare an av alla de saker jag vill hinna med. Vi är nio pers (och fem hundar) i jaktlaget, ganska olika som individer men tillsammans blir det bra. Grönklädda timmar i skogen fyller på energin (och ibland köttlagret).

Vi har förmånen att vara del av en ganska stor och brokig familj som vi gärna umgås med i olika konstellationer och sammanhang. Mindys dop får symbolisera familjehögtiderna.

Två söner i Dalarna. Avståndet gör att vi inte träffas jätteofta. Men när jag var på konferens i Falun med jobbet passade jag på att förlänga resan ett par dagar och hinna krama dem en stund. Och njuta en gnutta av den vackra naturen. Här utsikt över Siljan sett från Tällbergs sluttningar.

Mammas 80-årsdag fick ett eget inlägg. Här är jubilaren tillsammans med några av barnbarnen. Fyra stiliga bröder.

Och så jul. Vi var bekymrade över att morfar missat klädkoden "röd" tills vi upptäckte att han hade strumpor med julmotiv. Då kunde vi andas ut. Och äta gott tillsammans ;)

2015 var också året då jag krigade för att det gamla metodistkapellet i byn Torp norr om Mönsterås inte skulle rivas utan eftertanke.

Och året då jag bytte glasögonbågar. Eftersom jag haft de gamla i minst tio år och de kändes lite som mitt signum drabbades jag nästan av separationsångest. Men efteråt är jag glad att jag bytte.

Sammanfattningsvis finns det mycket jag är glad över. Jag har anledning att se fram emot ett nytt år med förhoppningar och tillförsikt. Jag önskar dig Guds välsignelse över det nya året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar