torsdag 9 juli 2015

Österlen I

Vi påbörjade vår tredagars minisemester på Österlen i strålande sol, enfärgat blå himmel och en av sommarens hittills högsta temperaturer. Mycket njutbart väder men samtidigt var vi tacksamma för AC i bilen när vi förflyttade oss.

Fösta stoppet var Mandelmanns trädgårdar som jag följt på instagram en tid. Jonas visste inte vad som väntade ;) Vi traskade runt och fotograferade bland växter, dammar, växthus, höns, änder och ankor, fikaplatser, kullar och många olika "rum". Överallt finns portaler, vägar och stigar, sittplatser, blickfång, oväntade kombinationer, planteringar. Organiserat - javisst. Men hela tiden anpassat efter naturen och det som växer. Man får intryck av att om något oväntat eller vackert frösår sig och dyker upp någonstans så anpassar de omgivningen efter det - drar stigen runt, fixar en sittplats så man kan njuta, röjer vägen dit, eller fixar en lämplig bakgrund. Väldigt befriande. Men ändå är det inte ovårdat eller kaosartat. Det är så vackert och vilsamt och sammanhängande. En kul detalj är att på en del håll har de lagt ull som täckning i gångarna. Mycket varmare, ljusare och vänligare än det vi andra brukar använda, bark, halm, grus mm. Utanför Simrishamn satt vi och bara njöt av en lång, blå horisont och svalkan från havet. En strandfågel höll till en bit bort en stund och fick mig att prova zoomet på min nya kamera. Till belåtenhet. Sen behövde vi glass och körde vidare till Brantevik där vi strosade omkring ett bra tag och tittade på små vackra hus, smala gränder, havet, blommor. Det var sommar när den är som bäst.


Framemot kvällningen checkade vi in på vårt bed and breakfeast - Systrarna på Kivik. Litet, familjärt, trevligt och med ett stort tulpanträd som skuggade innegården. Vi åt goda vildsvinsfärsbiffar där på kvällen. Sen promenerade vi ner till havet (så klart). Himlen var vacker när vi strosade tillbaka. Sen satt vi länge i svalkan i trädgården innan vi gick upp till vårt rum och väntade på regn, vind och åska som väntades till natten.Länkar:
Mandelmanns trädgårdar
Systrarna på Kivik

1 kommentar: