lördag 18 juli 2015

Trädgårdsdag

Efter flera dagar med utflykter och annat bilåkande blev det en dag helt och hållet hemma. Jag har inte ens gått med hunden (än). Det längsta jag har varit iväg var till grannen för att äta tårta och förundras över deras magnifika ros "Chicago peace". Kolla bara vilken skönhet!

Grannarnas ljuvliga ros
Oj vilken lycklig trädgårdsdag jag fick. Visserligen trött och långsam när det var dags att vakna. Men sen var jag full av trädgårdslust. Började med att mixa squash, lökblast, libbsticka, dragon och salt till en röra som mest liknar stuvad spenat. Men nu ligger den i torken och om ett par dagar kan jag mixa den igen och då är den ett ljuvligt, grönt salt som passar lika bra på frukostägget som i allehanda matlagning. Mums.

Grön sörja idag - grönt ljuvligt salt om ett par dagar
Jag har skördat gurka idag. Nio stycken! Tur att det är så gott och att vi har grannar och vänner att dela med oss till. Förutom den dagliga vattningen av gurkor och tomater gick jag igenom plantorna rejält: tog bort tjuvar, minskade bladmängden en aning, band upp och fixade. De längsta skulle behöva kompletterande snöre att klättra på mot taket, men det får bli en annan dag. Jonas snickrade ihop en ställning till "bonustomaterna" utanför växthuset, så jag kunde binda upp dem också. De kallas så för det är dels dubletter som var tänkta att ges bort men som av olika anledningar ändå blev kvar här, dels några stora tjuvar som jag testade att peta ner i jord och som tog sig direkt och fortsatte växa.

Denna säsong är första gången jag odlar vitlök på allvar och idag bestämde jag mig för att ta upp dem. Inte alla klyftor jag satte i höstas har klarat sig, men många. Nu har vi vitlök så vi klarar oss ett bra tag. Flera av dem hade dessutom "stresslökar", små lökar i en kammare på stjälken/blasten. Vi har googlat lite och ska prova att sätta några av dem i höst (om de inte är uppätna då).

Ungefär hälften av den nyskördade vitlöken
Efter att ha tagit upp vitlöken fanns det plötsligt outnyttjad odlingsyta. Det måste vi ända på. Så jag sådde sallad, morot, polkabeta och rädisa och hoppas på skörd frampå sensommaren/höstkanten. Vi får väl se hur det blir, men det kostar ju inget att försöka och jag har ju inget att förlora.

Än så länge har vi sallad att skörda

Visst, det finns ännu fler saker jag gärna velat göra idag. Men varken tiden eller kraften räcker till hur mycket som helst. Så det andra får vänta till en annan dag. Ikväll är jag bara väldigt glad och stolt över allt som blivit gjort, och över hur fin trädgård vi har. Den är verkligen ett litet paradis.

Vår trädgård <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar