fredag 2 januari 2015

Närmare 30 kg älgkött...

...det är vad Jonas och jag har i frysen efter dagens jobb på en kall loge ihop med resten av jaktlaget. Fyra timmar tog det att stycka den stora kvigan som sköts för en vecka sen. KG var med som vanligt även om han sålt sin bandsåg och egentligen gått i pension (nu när han är bortåt 85!). Med sin kunskap, sin erfarenhet och sitt vänliga sätt är han ovärderlig när det kommer till att stycka älg. Kaffe, gott humör och småprat hinns så klart också med en sån här dag.

Vi fördelar allt utom filéerna i högar. Lika mycket färs i alla högar, lika många stekar med och utan ben, lika mycket revben och grytbitar osv. När vi är klara numreras dessa högar och så finns det lotter med motsvarande siffror på. Alla i laget får en hög men eftersom ingen vet vilken hög man ska få förrän efteråt, blir fördelningen av stekar opartisk och hyfsat rättvis.
Filéerna avnjuter vi tillsammans på filéfesten som inträffar en gång om året på sensommaren/hösten och då alla i laget och våra respektive har en riktigt god och trevlig kväll tillsammans.

Det här är ett bra sätt att dela upp köttet tycker jag. Men jag inser att alla jaktlag har sitt sätt att göra det på. Uppenbarligen finns det många sätt att göra rätt, även i det här sammanhanget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar