tisdag 14 november 2023

Mina handdukar i lin


Så här ser de ut. Alla mina handdukar jag gjort i lin under hösten.

Det oblekta i varpen är köpt från Växbo lin i grovleken 16/1. Randen i orange var ett lingarn i samma grovlek som jag hade hemma, och ytterkanternas orange är tre trådar bomullsgarn eftersom de yttersta trådarna utsätts för mer slitage än de andra. Jag har använt en 50-sked med två trådar per rör. Storleken på handdukarna är knappt 60 cm brett och ca 1 m långt (utom den sista som blev kortare). Hanken är gjord i samma material som varpen. Och monogrammet är sytt med lingarnet i orange.

Men mina handdukar är ändå olika eftersom det är olika kvalité på linet som använts till inslag. Och det är därför jag har numrerat dem, så att jag senare ska veta vilken som är vilken. 

De fyra första är vävda med det lin jag odlat här hemma och själv berett samt spunnit. Mäkta stolt över detta resultat. Nr 2 är odlat 2021 och landrötat, de övriga tre är 2022 års lin som jag vattenrötade. Nr 1 och 3 är väldigt lika, men nr 4 är vävd i kypert.

Någon annan hade spunnit väldigt grovt garn av bara blånor med mycket vedämnen kvar. Det blev bara en liten remsa som jag delade på mitten och som nog kan tjänstgöra som disktrasor.Till nr 6 och 7 har jag spunnit garnet. Det är blandat av mitt hemodlade, och lin som någon annan odlat och förberett. Nr 6 har rätt breda ränder och nr 7 är bara randig i ena änden. En randning inspirerad av fibonacci-talen.De här tre har jag inte spunnit garnet till. Nr 8 är handspunnet, och jag la in en bred orange rand i ena änden av handduken. Nr 9 är ett blekt, ganska grovt garn som är ganska ojämnt. Men jag är ändå inte säker på om det är handspunnet - jag har en så stor kon av garnet. Den fick också en orange rand. Nr 10 har bred orange rand i båda ändar och mellan dem är den "persienn-randig". Ett begrepp som vännen E hittat på. Inslagsgarnet är samma köpegarn som i varpen. 

Den sista lilla "halva" handduken är en salig blandning av olika handspunna garner. Tror att jag kommer att använda den som "fothandduk" på golvet utanför duschen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar