måndag 27 november 2023

Amaryllis

Amaryllis är en av mina (många) favoritblommor. De är så maffiga i sin storlek och krispiga på nära håll, och så finns de i så många vackra färger. I år har jag köpt mig en "dubbel" vit. Ser fram emot att få se hur den ser ut utslagen.

Jag sparar alla överblommade amaryllislökar, låter dem stå i ett fönster och vattnar dem. Sen brukar jag bara plantera om dem och hoppas på det bästa, men sällan få dem att blomma om. 

Idag läste jag mig till att de vill ha en köldperiod på ca sex veckor för att fatta att det är dags att börja om, och sen behöver de värme för att trigga starten. Så nu finns alla våra lökar i en papperspåse i matkällaren där det är kallt men frostfritt. Nån gång mellan trettonhelgen och tjugondag knut, ska jag ta fram dem och försöka väcka dem. Kanske kan jag då få blomning sex veckor senare. Alltså i mars nån gång. Det skulle passa bra för mars är den tid jag tycker är tyngst.

En av mina lökar har stått relativt kallt så jag chansar på att det går att få igång den nu. Jag satte den över ett glas med ljummet vatten. Några av rötterna nådde ner i vattnet, men själva löken var ovanför. Imorgon ska jag plantera den, vattna igenom jorden och ställa krukan varmt (på ett element). Och så ska den få en pappersstrut över sig så det blir lite mörkare på lökens överkant. 

Jag återkommer med rapport om hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar