torsdag 3 augusti 2023

Sommarens stora projekt

Att stängsla tog mycket mycket längre tid än någon av oss kunnat ana. Jonas har ägnat sig åt det nästan hela semestern känns det som. Jag har hjälpt till en liten pyttedel bara. Idag blev det äntligen klart.

Först har han gått med röjsåg överallt där stängslet ska vara. Sen har han slagit ner stolpar i denna steniga mark som Småland erbjuder. På varje stolpe monterades minst tre isolatorer, förutom i alla hörnstolpar som istället fått en slangbit fastsatt. Sen skulle tråden dras. Vissa sträckor är så långa och krokiga att friktionen blev för stor så vi fick hitta på lite lösningar för att ändå lyckas. Och slutligen skulle alla trådar spännas. Dessutom har han slagit ner jord-spett i träsket, grävt ner jordningskabel, monterat grindar på några ställen och satt upp själva aggregatet. Och när allt väl var klart funkade det ändå inte. Efter en hel del funderande och letande hittade han felet och åtgärdade det. 

Sent på eftermiddagen kunde han öppna grinden in till grannarnas hage och släppa in deras fina kor. Nu går fyra highland cattle på vår mark och mumsar gräs och sly. Det känns jättebra att marken äntligen betas igen. Undrar när det hände senast?  

Precis här vågar sig korna in i vår hage

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar