tisdag 1 augusti 2023

Hjälpsamma getingar

Det är tydligen en riktig geting-sommar i år. Vi har också märkt av det. De bon som var under tröskeln till lillstugan var ju väldigt dåligt placerade så dem har vi försökt bli av med. Men övriga har vi låtit vara. Getingar är ju nyttiga djur som pollinerar. 

Jag har förundrats över hur fin all min kål har varit denna säsongen. Inga angrepp av kålfjärilens glupska larver trots att jag inte gjort något alls för att skydda plantorna. En dag noterade jag att det var mycket getingar runt kålen och då lärde jag mig något nytt: de håller undan skadedjur. De fångar larver som de matar sina egna larver med. Getingarna gör alltså ett jättejobb åt mig!

Idag skördade jag ett stort vackert blomkålshuvud och en del broccoli. Där fanns inte en enda larv eller annat djur! Jag är alltså mycket tacksam för att det i år finns många getingar och att jag därför har fin kål som inte äts upp innan jag skördad 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar