torsdag 20 oktober 2022

Solfjädersskeden

Jag har äntligen fått upp en väv med solfjädersvävskeden och trots att det är hopplöst tunt bomullsgarn i varpen så funkar det rätt okej. Jag är glad att jag har mörkare trådar i varpen så att effekten av skeden förstärks. Först testade jag med ett grovt bomullsgarn med lite aprikosa stråk i det annars vita. Sen övergick jag till ett tunt effektgarn och det kanske kan bli en sjal.
När jag lånade själva skeden fick jag också låna en konstruktion för att enkelt kunna höja och sänka hela slagbommen och därmed skeden. Det är genom det som timglasformerna uppstår. Exakt på mitten är skedens rör parallella (precis som en vanlig sked är överallt). Som om jag slår in garnet mitt på skeden blir allt som vanligt. Men ju längre från mitten, ju större skillnad mellan rören. Somliga rör riktigt tätt och andra med stora avstånd. Så om jag slår in garnet med överkanten på skeden är varprådarna inte längre jämt fördelade utan tätt i varannan sektion, och glest i varannan. Höjer jag sen bommen och använder den nedersta delen av skeden är sektionerna tvärt om - glest där överkanten var tät och vice versa.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar