Jag hade kokta betor i kylen, som behövde göras något av för att sedan ätas upp. Jag sökte och hittade tre recept som jag provade.
Rödbetssmör
Illande rött kryddsmör som gick snabbt att göra: Bara att mixa rödbetor och smör, och krydda med salt och vitpeppar. 200 g smör tror jag är lagom till fem små eller två normalstora betor. Nu ligger det en rulle smör i frysen med en smak som borde passa som tillbehör till vilken kötträtt som helst.
Gratinerade rödbetor
Jag tärnade rödbetorna och la i gratängform. Sen strödde jag över ganska generöst av riven stark god ost. Grillen på i ugnen på 225 grader. Det räckte med 5-10 minuter för att osten skulle smälta och få färg.
Paj på betor av olika sort
Pajdeg: 100 g smör, 3 dl mjöl, 5 msk vatten och lite salt. Mixa ihop, tryck ut i en form och förgrädda 5-10 minuter om du har tid.
Fyllning: 4 ägg, 150 g fetaost, 2,5 dl grädde, svartpeppar och salt. Mixa ihop och häll ut i pajskalet.
Tärna 300 g betor (röd-, polka-, gul-) och fördela i formen.
125 g lagrad stark ost rivs grovt eller skärs i skivor som läggs på pajen.
Grädda en halvtimme i 175 grader tills pajen stannat och fått lite färg.
Ca 1 dl valnötter hackas grovt och torrostas i stekpanna. Strö över den färdiga pajen tillsammans med lite flingsalt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar