söndag 7 mars 2021

Tomater och ull

90% av de tomatsorter jag sått har kommit upp. Kanske väntar jag ett par dagar till, men snart sår jag ett par frön till av de fem sorterna. Siktar alltså på 50 sorter i år. Ganska många är nya för mig, främst tack vare adventskalendern jag var med i. Annars ligger fokus på stora och små: bifftomater och körsbärs-/plommontomater i olika färger och former. Men normalstora röda är inte prioriterat. 

När fröna nyss grott och ömtåliga, trådsmala stjälkar sticker upp ur jorden, är det svårt att föreställa sig att de där små plantorna ska växa sig så stora och bära flera kilo frukter vardera. Och allt detta på bara några månader. Naturen är fantastisk!


Idag har jag tagit det lugnt - vävt en hel del, druckit kaffe och löst korsord. Och på kvällen tvättade jag ull. Jag har satt upp en ny väv för sittunderlag. Dem väver jag med mattrasor och ryaknutar av ullstaplar. Jag lägger ner ullen i ganska varmt vatten med såpa i. Sen lyfter jag ullen (på ett galler) och trycker ner den på botten igen så att vattnet silar igenom utan att jag behöver älta ullen så mycket. Jag vill ju undvika att den filtar ihop sig. Ett par tre sköljvattnet som är lika varma och där ullen hanteras likadant behövs. Sen låter jag den svalna innan jag kramar ur den och lägger den luftigt för att torka. 

Det första sittunderlaget är snart klart, beställt av ett av mina barn

Det här är den andra väven jag ägnat mig åt idag. Löpare i lin och bomull


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar