lördag 21 november 2020

Lök * 2

I år är det första gången som jag odlat purjolök från frö och det gick minst sagt bra. Vi har haft mängder av jättefin purjo och har skördat allteftersom vi behövt till matlagningen. Men flera av dem är så stora att en är för mycket för en måltid, och snart kanske de är fastfrusna i marken när de behövs. Så jag skördade allt som var kvar och sen hjälptes vi åt att ansa, skölja och hacka. Nu ligger det det bortåt 12 liter i frysen, så vi har tillräckligt för att klara oss "ett tag".

Idag har jag satt vitlök. Vitlöksklyftorna jag satte var de största jag sett. Jag beställde från ett nytt ställe och fick hem tre jättestora lökar med drygt tio klyftor vardera. Jag gullade med dem som om det var värsta "prinsessan på ärten". Först tjocka madrasser av hönsgödsel och bokashi, sen vattnade jag ut lakvatten i landet. Varje lök placerades i en liten grop fylld med jord så den inte kommer i direktkontakt med stark gödning. Sen täckte jag alltihopa med ett lager jord och toppade med ett tjockt lager löv. Nu ska jag bara komma ihåg att mata på med mer gödning till våren. Om jag inte får stora vitlökar nästa år kommer jag aldrig att få det. 

Jag har också tagit upp alla jordärtskockor. Det var många. Är det nån i närheten av Nybro som är intresserad så hör av dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar