Jag hittade ett par recept att utgå ifrån och eftersom eftersom det blev så supergott skriver jag in det här så jag kan använda det igen.
Lägg hönan i en gryta och häll på vatten så det täcker. Låt koka upp och skumma av.
Tillsätt:
2 skivade morötter
2 gula lökar i klyftor
2 vitlöksklyftor (delade men inte pressade)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
½-1 dl klippt persilja
Sjud på svag värme i ett par tre timmar
Tag upp hönan och rensa bort ben och skinn. Lägg tillbaka detta i grytan och fortsätt koka ihop buljongen någon timme.
Sila av och låt buljongen svalna.
Ta bort fettlagret som lagt sig överst när det blivit kallt
Skala några rödlökar och skär i skivor eller mindre bitar
Fräs dem några minuter i smör och olivolja
Häll på ett par dl av hönsbuljongen
Låt sjuda tills vätskan nästan tagit slut
Skär hönsköttet i små bitar och lägg i kastrullen
Häll på 3 dl grädde
Koka ihop ytterligare en stund
Tillsätt 1 msk stark senap (gärna grovmalen)
Smaka av med salt och peppar om det behövs
Servera gärna ihop med nudlar eller pasta
Inspirerat från taffel.se och från dn.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar