lördag 14 mars 2020

Att tillaga en höna

En av hönsen har haltat länge. Hon var inte "mobbad" av de andra och verkade inte plågas av det. Men vi tyckte det såg jobbigt ut och eftersom ingen förbättring skedde på flera veckor bestämde vi oss för att ta bort henne.

Jag hittade ett par recept att utgå ifrån och eftersom eftersom det blev så supergott skriver jag in det här så jag kan använda det igen.

Lägg hönan i en gryta och häll på vatten så det täcker. Låt koka upp och skumma av.
Tillsätt:
2 skivade morötter
2 gula lökar i klyftor
2 vitlöksklyftor (delade men inte pressade)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
½-1 dl klippt persilja
Sjud på svag värme i ett par tre timmar

Tag upp hönan och rensa bort ben och skinn. Lägg tillbaka detta i grytan och fortsätt koka ihop buljongen någon timme.
Sila av och låt buljongen svalna.
Ta bort fettlagret som lagt sig överst när det blivit kallt

Skala några rödlökar och skär i skivor eller mindre bitar
Fräs dem några minuter i smör och olivolja
Häll på ett par dl av hönsbuljongen
Låt sjuda tills vätskan nästan tagit slut
Skär hönsköttet i små bitar och lägg i kastrullen
Häll på 3 dl grädde
Koka ihop ytterligare en stund
Tillsätt 1 msk stark senap (gärna grovmalen)
Smaka av med salt och peppar om det behövs

Servera gärna ihop med nudlar eller pasta

Inspirerat från taffel.se och från dn.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar