måndag 30 mars 2020

Gammal teknik, och ny

I vårt brygghus hänger en gammal varpa på en vägg. Vi tog fram den och satte fast den på sin plats, i spänn mellan golv och tak. Har ingen aning om hur gammal den är, men det är jättehäftigt egentligen att den funkar och snurrar.


De ser nästan likadana ut nu för tiden. Med några väsentliga skillnader.
Pinnarna för skälet är placerade in mot mitten på en av de fyra armarna som går ut. Nu för tiden monterar man på en regel mellan ett par av stolparna så man får skälet på utkanten av varpan.
Men hur vände man i andra änden?! Där finns ingen pinne och inga hål där en pinne kan placeras, som det är idag.Jag använde mig av nutida teknik: jag la in en fråga om det i en vävgrupp på facebook. Det tog bara några minuter innan jag fick besked. En käpp (jag tänker mig ett kvastskaft) placeras genom varpan, i spänn mellan två stolpar mittemot varann och centrumstolpen. På så sätt får man en "pinne" som sticker ut på lämplig plats och kan vända runt den när man varpar. Det låter som en rimlig lösning som jag ska testa. Så glad att jag fick en förklaring, för jag vill ju kunna använda min varpa.

Sen fick jag fler förslag; Att binda fast en pinne (men då gäller det att binda rejält, kanske med silvertejp, om det ska klara påfrestningen). Att binda fast en tvärslå mellan två av stolparna och låta den tvärslån ha pinnar att vända runt. Båda dessa lösningar är ju möjliga, men hur stadigt blir det? Är det sannolikt att det var så de gjorde förr?

Förslaget att borra hål i stolparna och sätta en pinne eller lång spik där man vill vända funkar självklart, då blir den ju mer lik en nutida varpa. Jag vill helst att den ska bli användbar utan att jag behöver göra någon åverkan på den. Men framtiden får utvisa vad som funkar.

Glad för ännu ett fynd i gömmorna på vår gård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar