måndag 27 januari 2020

Dynor och skärvor i skön förening.

Riksvävarnas tema just nu inspirerar till tankar.


Jag har några delar (skärvor) av en gammal kaffeservis. Assietterna är avskavda och det finns inte många koppar kvar. Men sockerskålen och gräddsnipan är fortfarande fina - säkerligen för att de inte använts så ofta. Jag vet inget om servisen, varken var den är gjord eller på vilka vägar den kommit till mitt hus, och vi använder den inte alls. Men det är något med den som jag gillar. Den är söt på något vis, kanske för att den inte är som andra - ofta blommiga - serviser. Kanske för att huset ser så personligt ut med sina två fönster-ögon.

Jag skulle vilja väva en dyna inspirerad av den. Och jag har en väv uppe som är lagom bred för att kunna bli en dyna. Det är ytterst tveksamt om jag hinner bli klar innan riksvävarnas tema har final. Men ändå.

Sitter och vänder på koppen och funderar. Inser att någon hunnit före mig. Duken vi har på köksbordet går i exakt samma nyanser som servisen.


Förra året vävde jag en dyna av överbliven tätningslist och ett gammalt plastsnöre och med ryaknutar av ull. Någon i föreningen tyckte att den stämde på temat, att "skärvor" kunde tolkas i ett vidare perspektiv: typ sånt som blivit över.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar