torsdag 19 december 2019

Julgodis

Wow vilken kola! Helt magnifik!

Ska du bara göra en sorts julgodis i år så välj den här. Den är både söt och salt, den har lagom konsistens, enda nackdelen är att det går inte att sluta äta den. Ljuvlig.
Ganska enkel att laga till, även om det tar lite tid. Den var lite jobbig att skära och klippa i bitar, men i gengäld hoppas jag att de inte klibbar ihop även om de inte förpackas en och en.

Jag brukar varje år koka kola enligt ett gammalt familjerecept. Men nu har den fått konkurrens. Återstår att se vad resten av familjen tycker om nykomlingen.

Receptet hittade jag på Katinkas kitchen

Vaniljkola med flingsalt

100 g smör
500 g ljus sirap
500 g brunt socker (rörsocker, farinsocker eller råsocker)
5 dl grädde
15 g flingsalt
1 krm vaniljpulver (eller en urskrapad vaniljstång)

Blanda allt i en stor, tjockbottnad gryta och låt koka till den når 127 grader. Rör då och då.
Ta grytan från värmen och fortsätt rör tills det slutar bubbla.
Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. (Min form var 31 x 23 cm)
Smula över ett jämt lager flingsalt.
Låt kallna och stelna. 
Stjälp upp på en skärbräda och skär i remsor som sedan klipps så du får lagom stora bitar. Jag fick ca 180 bitar som var 2 x 2 cm.

OBS. Göm kolan för familjen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar