måndag 15 juli 2019

Staket, pumpa och bröd

"Det finns en första gången för allt" - är det inte så det heter?! Idag konstaterar jag att det finns en sista gången för (åtminstone) en del saker.

Vi oljade staketet mot grannen idag. Det kommer vi inte att göra fler gånger. När vi flyttade hit blev vi informerade om att vi skulle göra det vartannat år och grannarna vartannat. Egentligen anser vi inte att det behöver göras varje år, men vi diskuterade inte saken utan gör vår uppgift när det är vår tur.

Den sista nakenfröpumpan från förra året gick åt idag. På utsidan är den hård som en kokosnöt (nästan) och Jonas får kämpa för att ta isär den. Men inuti är den saftig och fin. Det är ju helt märkligt att den kan lagras så länge! Några nakenfrön gav den dock inte - de hade skal som alla andra. Men fruktköttet rev jag fint i matberedaren och använde hälften till brödbak. Det ger saftigt och gott bröd. Idag gjorde jag ca 65 småbröd i några olika former, ibland gör jag fyra limpor, eller två plåtar med bröd som får skäras isär efter gräddning.
100 g jäst
½ dl honung
1 msk salt (grovt idag)
Blanda tills jästen löst sig.
1 l rågflingor
1 l rågsikt
1 l vetemjöl
8 dl ljummet vatten
ca 1 l finriven pumpa eller squash
Kör allt i matberedare minst tio minuter, tillsätt eventuellt mer vetemjöl om det behövs.
Låt jäsa 45 minuter
Baka ut bröd av valfri form
Låt jäsa 30 minuter
Rör ut en tsk honung i varmt vatten och pensla bröden, strö på lite flingsalt
Små bröd gräddas högt upp i ugnen bara några minuter 250 grader
Limpor gräddas långt ner i ugnen i 200 grader sisådär en halvtimme

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar