tisdag 30 juli 2019

Samtal

Vi människor behöver varandra. Det är i mötet med andra som vi växer, som vi berikas. Gud har utrustat oss med varann. Den senaste veckan har vi påmints om det genom många små samtal, en del planerade andra överraskande.

Vi bjöd hem våra grannar på mat en kväll. Vi har inte umgåtts särskilt mycket de åren vi bott här, men vi har funnits till för varann när det behövts. Nu kändes det bra att hinna prata en kväll innan vi ska flytta. Och vilken trevlig kväll vi fick! Samtalen handlade om allt möjligt - vävning och jakt, men också detta att vara människa när livet förändras. Och vi skrattade högljutt många gånger.

En bekant kontaktade Jonas för att få lite hjälp att flytta på ett par tunga saker. Det medförde ett par timmars fikapaus i deras trädgård. Med tanke på att vi inte känner varann jätteväl var det lite oväntat att samtalet till stor del kom att handla om psykisk ohälsa, om relationer som inte alltid är enkla, om beslut som fått oväntade (och oönskade) konsekvenser. Vi är så tacksamma för vad den eftermiddagen bar med sig.

Vi traskade bort till kyrkstallarna här i Madesjö för att titta på den slöjd som finns där ett par veckor. Ja, vi handlade lite också. Konstaterade när vi gick hem att det är så tråkigt att hantverk inte får kosta. Allt vi såg såldes för löjligt låg summa.
Jag vet inte hur det kom sig men vi hamnade i samtal med flera av hantverkarna när vi tittade på deras alster.
Först mannen som skapar vackra bruksting i trä. Han berättade både om hur en ska göra, vad som måste torka innan det tillverkas och vad hans pallar går för på antik-auktioner.
Två kvinnor som tillverkar väskor av kaffepaket pratade vi med om återbruk, om fördelar med olika material och modeller och om pris och lite annat.
En tidigare granne till Jonas bytte vi några ord med och uppdaterade varann om hur livet är just nu.
Det längsta samtalet kom att handla om får: olika raser och att korsa dem på olika sätt, fårskötsel, att ta tillvara ullen och skinnet och arbetet med det innan det blir färdig produkt. Vi fick erbjudande om att kontakta dem när/om vi har frågor gällande får.
Vi gick hem mycket rikare än vi kom (även om det gick åt lite pengar till fina hantverk)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar