söndag 4 mars 2018

Förkylning och gubbatäcken

Förkyld, lite febrig och allmänt kraftlös. Det är ord som kan beskriva mig den här helgen.

Det enda jag egentligen gjort är att väva. Dels för att man kan det man vill, och väva vill jag gärna. Men dels för att det ger mig glädje och energi att väva, och det behöver man när man är klen.

Ute har snöandet äntligen lugnat sig och man kan börja hoppas på väderomslag.
Nu är det ju mars. Mars är en vårmånad. Så nu ska det bli vår. Eller hur?
Mars är också månaden då Jonas fyller år. 50 år denna gång. Så häromdagen skrev vi lista på vad som ska göras innan kalaset. Och i helgen skulle jag ha bytt gardiner i vardagsrummet, klippt Jonas hår och bakat de första pajerna. Nu blev det inget av allt det där. Det får väl hinnas med ändå.

Och så måste jag skriva lite om gubbatäcken. Vackra detaljerade vävar i ull att hänga på väggen.
Min mamma väver sådana och är på jakt efter nya mönster så jag har hållit utkik lite. Detta ledde bland annat till ett kort besök (jag kände att förkylningen var på gång och ville inte dela med mig av den) hos ett par av våra vänner. Jag tittade på de fina gubbatäcken hon vävt med bilder från Småland. Och sen visade hon ett gubbatäcke med jultema som hon hittat på second hand. Jag fick låna det för att kunna kolla lite extra på det.
Även om jag inte väver gubbatäcken och inte har några planer på att göra det (just nu i alla fall) så tycker jag det är inspirerande att se dessa vackra vävar, och fundera på hur man kan skapa mönster själv.

detalj av Småland

mycket julstämning här!

Trädgården har mamma vävt åt mig,
den passar mig perfekt
med blommor, grönsaker, småkryp och trädgårdsmästare

detalj ur Trädgården
Med rutat papper och lite tålamod går det nog att skapa egna mönster. Elva rutor brett och en symmetrisk bild krävs. Sen använder man de sex högra rutorna till mönster. Jag provade att göra en kulljusstake.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar