söndag 31 december 2017

Vävtankar i årsskifte

I mellandagarna började jag på en ny rutig matta, Det ska bli sängmattor till vårt fina sovrum. Den här ska ligga till höger och spegla vattenblänket i det ljusblå. Sen funderar jag på om den vänstra ska bli likadan, eller om den istället för ljusblå ska vara ljus beige så att den stämmer mer  med den döda trädstammen. Vet inte riktigt hur jag ska göra. Vad tycker du?
Dessutom har jag fått en beställning på en stor duk. Så pass stor att den inte ryms i min vävstol. Så nu ska jag ta chansen att lära mig dubbelvävning. Alltså att man väver två lager över varann, och som sitter ihop en ena kanten. Det ser jag fram emot.
För att reda ut det här med dubbelväv blir duken i tuskaft. Men jag ska randa den på längden i några olika nyanser av vitt, oblekt, beige, grått och svart.
Varpen blir i cottolin men jag har inte bestämt mig för inslag än: Det funkar ju med cottolin. Men den väv jag kikar lite på (för att räkna rätt) har ett lite tunnare lingarn i inslaget och det är väldigt snyggt. Och så är jag sugen på att testa hur det blir med lite grövre lintow som jag har ganska mycket av.
Jag ska göra en halvmeter provväv med de olika inslagen och se hur det blir. Då får jag också veta hur mycket det krymper i tvätten. Och jag kan förvissa mig om att jag tänkt rätt i vändningen mellan de två lagren. I provet kan jag ju testa hur det blir med olika färger i inslaget också.
Det tar alltså ett tag innan duken är på gång på riktigt. Men det är kul att planera och räkna. Och väldigt roligt med en beställning.

Passar på att önska dig, vem du än är som läser det här, ett riktigt gott och välsignat 2018.

2 kommentarer:

  1. God fortsättning..sökte på vävmönster och halkade in här Är nybörjare på vävning men har själv satt upp en väv genom att kolla på you tube så nu är det trasmattor som gäller. Gillar dina dukar som du gjort till dina barn med namnet på och blir lite oaaauu när jag läser om duken du skall göra "dubbelvävning" bilder på det sen kanske :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Vad roligt! Både att du hittat hit, men främst för att du hittat vävningen. Kul om jag kan inspirera. Självklart kommer det inlägg om dubbelväven längre fram. Det ska ju bli en utmaning för mig.

      Radera