lördag 23 december 2017

Dan före dopparedan

Jag är så tacksam över att jag mår bättre idag. Inte helt fri från förkylningen. Men det har vänt. Det räcker för att göra mig glad och hoppfull. Visst har jag kroknat idag också och sovit en stund på soffan, men jag har orkat så mycket! Och tillsammans har vi nu fått i ordning på i princip allt vi vill, inför jul.Intressant att en är extra traditionsbunden just vid jul. (I alla fall är vi det). En del saker kan minska, förnyas, bytas ut eller på annat sätt förändras. Men en del saker "måste" vara som det brukar.
Vi har inte pyntat jättemycket i år (det har funnits jular när det var ren tomteinvasionen i vårt hus). Men några tomtar har hittat upp från någon av lådorna i källaren och står nu och myser lite här och var.

Annars är krubban den viktigaste juldekorationen. Och röda dukar och många ljus. Och en sak som är självskriven är att vi byter till jul-lakanen. Just lakan är kanske inte den viktigaste detaljen hos andra. Mitt ex hade som barn fått ett lakan som var broderat med gran, tomtar och texten som önskade honom en god jul. När våra barn var små gjorde hans syster likadana lakan barnen och till mig. Och för några år sedan gjorde jag ett till Jonas. De är så fina, tycker vi


I förmiddags gjorde jag klart de sista julklapparna. Tänk så roligt att jag hann allt jag ville! Och så slog jag in några paket. Bland annat en present som tack och lov kom med posten igår. Det var i grevens tid för det var sista dagen med postgång innan jul. Vi hade beställt det för ett bra tag sen och trodde säkert det skulle kommit för flera dagar sedan, så lättnaden var stor när den äntligen landade i brevlådan.

Idag har en salig blandning av juldofter spridit sig från köket.
Julkola enligt vårt gamla (hemliga) familjerecept.
En ny sorts kola/fudge med vit choklad och ett täcke av torkade, pulvriserade röda vinbär. Supergod kombo! Men de var lite trixiga att få till konsistensen på så det blev många smulor (men de passade på vaniljglass till efterrätt så det var ingen större skada skedd).
Julskinkan som ugnsbakades och sedan griljerades.
Glögg som vi drack medan vi pyntade och fixade.
Och så leverpudding. En rätt jag absolut vill ha på julbordet. Sååå gott. Kokt riven lever blandas med tjock risgrynsgröt, sirap, russin och vitpeppar i lagoma mängder (finns inga mått angivna i mitt recept, bara att köra på känsla) och som sen hälls i en form och körs i ugnen till en fast pudding som serveras med lingonsylt och skirat smör. Mmmmmums.


En annan sak som gläder mig mycket är att Kajsa kommit hem till jul. Hon och hennes söta katt bor i gästrummet. Vilket gör jakthunden i huset MYCKET intresserad av gästrummet. Vi brukar klara att hålla dem åtskilda. Ja, hunden och katten alltså! Kajsa får umgås med vilka hon vill.

Nu stillnar kvällen av och lugnet lägrar sig. Julen är välkommen hit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar