onsdag 27 december 2017

Julklappsvävar

Den här hösten har jag vävt julklappar. Det finns en sån glädje i att göra något till någon och försöka få det att passa just den personen, att välja färger efter vad den tycker om och att tänka en massa goda tankar om personen medan en varpar, solvar, väver osv. Jag tycker att jag liksom "vävt in" av min kärlek till mottagaren.
Det var roligt att ge bort, och det möttes också av glädje - lite olika mycket från olika personer så klart. Jag får hoppas att även den som var minst entusiastisk antingen hittar ett användningsområde, eller ger presenten vidare till någon annan som kan behöva den.

Jag har vävt många tabletter. De flesta i par med samma bottenfärg, men med olika kontrastfärg. Jag tänker mig att man har sin "egen" rand, och gästen/gästerna får andra.

Vävinfo för intresserade nördar:
Som utgångspunkt har jag haft Månadens väv för juni 2010 på Riksvävarnas hemsida. Kypert i fyra olika varianter - en variant i varje av de fält som bildas av en rand i varpen och en i inslaget. Bara fyra skaft och trampor behövdes. Både varp och inslag är cottolin (utom den mörka randen i varpen, den är lin).

Först ut är fyra rosa tabletter till mina föräldrar. Efteråt tänkte jag på att de kanske inte får plats på deras runda köksbord, men då får de väl bli bakdukar eller något annat.
Våra ungdomar fick två tabletter var (dator och skärm gör inte färgerna rättvisa)
Grå botten och grön resp blå rand 
Lila tabletter, en med gul och en med grå rand

Blå bottenfärg, med vit resp varmgul rand

En ensam vinröd tablett med gulorange rand

 Och så en trekantssjal i ull till min syster. Rött, mörkgrå och nästan vitt passar henne. När jag först läste om att man kunde väva trekantigt kunde jag bara inte förstå hur det skulle gå till. Men när sen beskrivningen dök upp i Vävmagasinet nr 1 2017 så var det ju inte alls omöjligt.
Jag har såklart anpassat mönstret lite. Dels för att min vävstol är inte lika bred som den i beskrivningen. Dels för att jag hade inte tillräckligt mycket garn av två färger så det fick bli tre. Men det blev minst lika snyggt tycker jag.
1 kommentar: