tisdag 1 augusti 2017

Rapport från odlingarna

Det är roligt att odla och skörda och ta tillvara även om det inte blir perfekt. Som vanligt har somligt blivit bra och annat sämre även den här sommaren:

  • Vi har fått väldigt fin potatis. 
  • Sallad och mangold ger god skörd och påverkas inte längre av att rådjuren skövlade dem för nån månad sen. 
  • Rädisorna har varit jättegoda även om några fick stå kvar i landet för länge och bli jättestora - som biljardbollar!
  • Gurkorna är goda (inte alls beska) men inte lika många som förra året. 
  • Det blir nog mycket tomater i år också, men mycket senare än det brukar vara - vi har inte alls kommit in i tomatsäsongen än utan äter bara en rimlig mängd som sallad och tillbehör.
  • Svartkålen har fått angrepp av grå löss. Jag drog upp och slängde en planta för nån vecka sen och idag var det dags för nästa. Nu finns det bara en planta svartkål kvar och den är inte så stor. Undrar hur det går.
  • I år är första gången jag  odlar blomkål och idag kunde jag skörda första huvudet. Vitt, vackert, krispigt. Insåg att kålfjärilslarverna tagit sig in under nätet och börjat kalasa på en av plantorna, så det blev till att skörda lite mer än planerat
  • Vitlöken la sig ner och gav upp för tidigt, så de är pyttesmå. Funkar självklart ändå och kanske räcker de hela den kommande säsongen.
  • Den gula löken är skördad och jättefin och ligger på tork
  • Smultronen smakar mums, men det har inte blivit så mycket jordgubbar som jag hoppades. Kanske för att de planterades om i början av säsongen.
  • Tvestjärtarna har varit förfärliga i år! De finns i massor överallt och äter upp och förstör.
  • Men å andra sidan har jag knappt klippt några mördarsniglar alls. Det har varit torrt och jag tror att vår morgonpigge trädgårdsmästare Sten gör processen kort med dem när han ändå tuffar runt och klipper gräset.
En del odlingsytor ligger tomma nu och fler blir det snart. Jag har flera dagar tänkt att jag ska så nytt men inte fått det att bli av. Tänker mig rädisor, sallad, dill. Och kanske ny svartkål. Vi får se.

Det ger mig sån glädje och påfylld kraft av att få pula omkring i odlingarna; vattna, skörda, binda upp det som vuxit långt, tjuva och beskära det som växer för mycket eller på "fel" sätt. Igår organiserade jag om i växthuset - igen! Det är så trångt och jag letar efter bästa sätt att få plats med allt.


Det är också en glädje och en känsla av rikedom att använda det nyskördade till matlagning. Om det dessutom kompletteras med kött vi själva skjutit och tagit hand om så är det optimalt. Här följer tre recept från de senaste dagarna:

Bomkålsgratäng
Två blomkålshuvuden (inte jättestora) delas i buketter som kokas i lättsaltat vatten
Rökt älgkött skärs i mindre tärningar
Koka en vitsås (inte så mycket salt som vanligt) och rör i riven ost.
Lägg blomkål och kött i en ugnsform, häll på såsen och toppa med riven ost
Gratinera i 200 grader 20-30 minuter
Servera med en sallad


Spagettipumpa
Dela en spagettipumpa på längden och gröp ur kärnorna
Lägg halvorna med snittytan ner i en plåt med lite vatten
Baka i ugn (200 grader) 20-30 minuter tills den börjat mjukna
Skrapa ur innehållet med en gaffel (så det blir trådigt)
Blanda i ett par msk olivolja och någon deciliter riven västerbottenost, krydda med salt och vitpeppar.
Servera istället för potatis eller pasta. Eller som ett tillbehör
Detta recept ger en ganska blöt och rinnig röra. Nästa gång ska jag låta det urskrapade rinna av i durkslag. Eller testa det jag läste nån annan stans; att inte ha vatten i plåten utan lägga halvorna med snittytan uppåt efter att ha penslat dem med olivolja

Moussaka
Moussaka har jag gjort förr för att "bli av med" squash men detta recept gjorde rätten mycket godare än den variant jag provat förut. Jag utgick ifrån ett recept på ica (https://www.ica.se/recept/moussaka-372820/) men ändrade lite och skriver det här för att ha det lättåtkomligt en annan gång och kanske provar med en aning av kanel i färsen som jag sett tips om.

Gör en köttfärssås av följande ingredienser och låt den puttra en stund
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g vildsvinsfärs
  • tomater skurna i mindre bitar (kanske 500 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Skär 2 squash i centimeter-tjocka skivor, lägg dem på hushållspapper och salta och låt dem ligga en kvart så lite av vätskan kryper ur. Stek dem sedan i olivolja, ett par minuter på varje sida.
Vispa 3 ägg, och rör i 3 dl matlagningsyoghurt och lite svartpeppar
Varva köttfärssås och squashskivor i en ugnssäker form. Häll över yoghurtröran och toppa med 150 g smulad fetaost.
Gratinera 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med en sallad


1 kommentar: