tisdag 15 augusti 2017

En annorlunda dag på jobbet

Idag skilde sig från många andra dagar på jobbet, på flera sätt. Började med att jag strosade genom ett vindstilla Kalmar och njöt av spegelblankt vatten, vackra fasader, pampiga hus, offentlig konst mm.
Sjöfartshögskolans personaldag hölls i lokalerna på Falken. I ett rum fanns denna väggmålning (två foton på samma vägg). Jag tycker den var häftig. Men undrar vad den föreställer/symboliserar. Någon som vet?Men det bästa med den här dagen var föreläsningarna vi fick ta del av.

Första passet gick under temat "den hälsosamma arbetsplatsen" och hölls av Maria på Kryast. Det handlade mycket om värderingar, hur vi är mot varann, vilken kultur som finns, vad vi väljer att fokusera på och vilka konsekvenser det får osv. Några av mina anteckningar:
Mina värderingar hjälper mig...
* att lära känna vem jag vill vara
* att veta jag hur jag vill bli uppfattad
* att ha något att sikta mot
* förstå vad i livet som är viktigast för mig
Arbeta främjande! Utgå från det som fungerar. Då når man längre än om man arbetar förebyggande eller rehabiliterande.
Bekräftande feedback kan ges hur, var och när som helst och är det enklaste sättet att skapa engagemang, motivation och glädje. Utvecklande feedback ges bara mellan fyra ögon och måste vara genomtänkt, ges vid rätt tillfälle och levereras med värme och kärlek.

Sen fick vi information om lnu:s arbete för "Lika villkor", om jämställdhet, mångfald, tillgänglighet mm och mot diskriminering. Här fanns tips på var en kan lära sig mera och en uppmaning att vara med på pride.

Efter god lunch och en stund i solskenet med kaffe följde två föreläsningar från My top secret story och här blev jag väldigt berörd och full av tankar och intryck. Två relativt unga människor berättade väldigt utlämnande sina respektive historier som båda handlade om psykisk ohälsa. Max talade om sin bulimi och Mimmi om sin resa genom utbrändhet och depression. Båda deras berättelser gick innanför huden på mig och berörde mig på många plan. Så viktigt att få höra om det här, och få samtala om det, att försöka ta bort det tabu som finns kring detta. Jag har flera människor som står nära mitt hjärta som jag associerade till och tänkte på när de talade. Max uppmanade oss att våga se någon i ögonen och fråga hur det egentligen är, och den uppmaningen vill jag dela vidare till andra.

Jag är enormt tacksam att jag har en arbetsgivare som prioriterar sådana här frågor.

1 kommentar: