tisdag 29 augusti 2017

Odling 2018

Nej, jag har inte skrivit fel årtal i rubriken. Jag skriver ett inlägg med sådant jag vill komma ihåg när jag planerar odlingarna nästa vår. Det troliga är att jag struntar i "klokskapen" och erfarenheterna när det väl kommer till kritan, när odlingsinspirationen gör mig måttlös igen. Men jag måste försöka. Intalar mig att nästa gång kommer jag att använda lärdomarna från i år. Och om jag inte skriver ner dem finns det ingen chans att jag kommer ihåg dem och kan välja om jag vill lyda mina egna råd eller inte.

Gul squash är godare och vackrare än den vita. Och squash tar större plats än jag hoppas när jag planterar dem. Två i en pallkrage. Inte mer. Och två plantor kan nog räcka till oss nästa år. Om vi inte har utökat familjen ;)

Pumpa tar också stor plats. Lika stor som squash.

Att odla gurkor som är roliga och knasiga, men knappast går att äta, är ju bara dumt och slöseri med plats. Bättre att använda odlingsytan till sånt som jag verkligen vill ha. I år (igen) skördar vi mycket mer gurka än vi kan äta upp. Tre plantor kan räcka. Eller fyra. De godaste sorterna är Passandra, Space Master samt Äppelgurka.

Vi bör inte utöka odlingsytan. Det går inte att hinna med mer än nu. Varken att sköta odlingarna eller att ta hand om skörden.

Om jag kan använda grannarnas växthus nästa år också tänker jag mig att sätta en gurka längst in. När den nått taket kan den följa nocken mot dörren och därmed få plats att växa en lång säsong. Mot glasväggen kan det stå fem tomatplantor. Mot tegelväggen skulle det kunna stå en rad med chiliplantor. På det sättet kanske det finns möjlighet att få plats både att skörda och sköta om plantorna hela säsongen. Även när allt är i full växt i augusti.

Tomater.
Ja, vad ska jag säga. I år har vi "bara" 35 sorter. Det räcker gott. Vi har överflöd. De plantor som står på uteplatsen har det nog inte så bra som man kan förvänta sig - de ger inte jättemycket skörd. Och de utsätts (liksom förra året) för ohyra, några larver som äter rätt mycket på både plantor och tomater.
Brutus är en fantastisk bifftomat. Förra året slog den alla rekord och även i år levererar den!
Silvery Fir Tree är så vacker och god. Men jag måste komma ihåg att den är lågväxande.
De som står som "ampeltomater" behöver mycket mer jord än vad som ryms i en normal ampel för de växer enormt och ger generösa mängder små goda tomater.

Lök, både gul, röd och vit, är verkligen mödan lönt. Eller rättare sagt. Utan någon speciell skötsel ger de god skörd.

Den vita mangolden växer bättre än den röda. I alla fall i år.

Ja, det var allt jag kom på just nu. Det kanske blir fler inlägg på samma tema så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar