söndag 23 april 2017

Sydfart

Genom en vän och kollega har jag hört talas om Sydfart. Hon är förmodligen världens äldsta fraktfartyg som är i drift. Byggd 1879.
1879!!
Alltså samma år som Edison uppfann glödlampan och Einstein föddes!

Ursprungligen hette båten Olof Trätälja och var en ångbåt. Genom åren har hon bytt namn några gånger och motor också, nu drivs hon av en dieselmotor. Hon är byggd efter max-måtten i Göta kanal och tar sig alltså fram där. Hon har ett nitat järnskrov och lastar drygt 350 kubikmeter. Den som vill veta mer om Sydfart kan hitta det på hennes hemsida eller facebooksidan.

Denna skuta fick jag möjlighet att titta närmare på idag, tillsammans med Jonas och mina föräldrar. Egentligen var det mest för min pappas skull - han har en passion för gamla saker och för båtar. Vi blev guidade och förevisade av min kollega och hennes man, som är en av delägarna. Från styrhytten, via mässen och några kojer till maskinrummet. Från akter till för. På däck och från kajkant.

Min pappa trivdes som fisken i vattnet och kunde lätt ha stannat ett par timmar till. Vi andra lyssnade och tittade också intresserat men förstod inte lika mycket som han. Fascinerande och "historiens vingslag" blandat med mer eller mindre osannolika historier. Trivsamt, intressant och nära till skrattet. Till slut var det kylan som avgjorde att det var dags att avsluta.

Stort tack för en trevlig eftermiddag!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar