Vissa bär ger så stor skörd att jag inte riktigt vet vad jag ska göra med allt. Så var det med röda vinbär i år. Jag hittade två recept på sylt och provade båda. Lite pyssligt att repa bären men det var mödan värt. Båda var väldigt goda.
Den första sorten smakade som ett mellanting mellan lingonsylt och annan sylt och kan nog var användbar till både gröt, plättar och annat.
1 l röda vinbär (rensade och sköljda)
½ dl vatten
Kokas i tio minuter
800 g socker (gärna en blandning av syltsocker och vanligt)
3 msk citronsaft
Rör ner detta och koka ytterligare fem minuter
Skumma sylten och tillsätt eventuellt natriumbensoat
Ös upp på varma burkar och förslut genast
Den andra sorten fick en rund fin ton av vaniljen och fungerar nog utmärkt som fyllning i en tårta.
1 l röda vinbär (rensade och sköljda)
½ dl vatten
Kokas i tjugo minuter
500 g syltsocker
200 g socker
1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
Rör ner detta och koka ytterligare tjugo minuter
Mixa sylten slät
Ös upp på varma burkar och förslut genast
Ursprunget kommer från Receptfavoriter resp Matmalin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar