onsdag 12 juli 2023

Sötsaker

Regnet har hängt i luften hela dagen och jag stannade i köket och bakade. 

Min goda vän P sa att "på semestern ska en göra onödiga saker". Jag tycker det var lite kul formulerat. Och det stämmer in på åtminstone en av sakerna jag gjort. Hemgjorda glassbåtar. Ja, de finns ju att köpa, men jag tänkte det kunde vara kul att göra egna. Jag gräddade våfflor (inte knaperhårda utan fortfarande mjuka och formbara) och böjde ner en halv våffla i varje muffinsform och tryckte till. Jag hade en annan form inuti för att hjälpa till att hålla formen. När de kallnat skopade jag i hemgjord glass och ställde i frysen. Sen en klick jordgubbssylt och lite mer glass och slutligen spritsade jag på smält choklad. 


Jag hittade ett recept på jordgubbspaj med vit choklad som var riktigt mumsig. Mixa ihop 150 g smör, 3 dl mjöl och ½ dl socker. Lägg hälften i en form och grädda 5 minuter i 225 grader. Rensa en liter jordgubbar och dela i mindre bitar. Blanda med 2 msk socker, 2 msk potatismjöl och 1 tsk vaniljsocker. Lägg ut i pajformen. Mixa ner 100 g vit choklad i den resterande smuldegen och fördela över jordgubbarna. Grädda 25 minuter i 200 grader.
Ursprunget finns på alltommat.expressen.se


Och så gjorde jag den årliga satsen av lavendelskorpor som jag gillar så mycket. Grovhacka 100 g hasselnötter, 50 g mandel och 100 g mörk choklad. Mixa ihop 1 ägg, 2 dl socker, 1 dl honung, 150 g smör, 1 msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver och 250 g mjöl. Häll ut allt på bakbordet tillsammans med 4 msk lavendelblommor. Arbeta ihop detta och ytterligare 100 g mjöl till en deg. Dela i 6 delar. Rulla ut längder (som plåtens bredd) och lägg 3 på varje plåt. Platta till längderna väldigt mycket. Grädda 15 minuter i 200 grader. Skär sen i sneda, smala snittar. Lägg dem med snittytan uppåt och grädda ytterligare 10 minuter.
Ursprunget finns i "Annas örtagård" av Anna Bergenström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar