MÄnga timmar idag har jag Àgnat mig Ät lök.
Hela skörden av gul och röd lök, som jag tog upp igÄr, hÀngde jag upp att torka. TrÄdkorgar funkar utmÀrkt för ÀndamÄlet. Jag stÀller den med botten upp och trÀr ner blasten genom rutorna som bildas av gallret, en lök i varannan ruta ungefÀr brukar vara lagom. DÄ hÀnger de luftigt.
Jag kortade av blasten en del för den var sÄ lÄng. SÄ den passade jag pÄ att ta tillvara. Jag klippte den i mindre bitar och torkar den pÄ mÄnga plÄtar i ugnen. Bara 50 grader, varmluften pÄ och luckan en aning pÄ glÀnt för att slÀppa ut fukten. NÀr det sjunkit ihop en del mixar jag det och fortsÀtter torka det. En del av det blir lökpulver och en del blandas till löksalt.
Vitlöken ansade jag och tog in. Ingen jÀtteskörd i Är, men vi har en del kvar sen förra Äret sÄ vi klarar oss.
Ett tiotal röda lökar fanns kvar sen förra Äret. Jag skar bort allt som blivit dÄligt eller börjat vÀxa och la resten i torken.
Konstigt att det luktar lök överallt ikvÀll?!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar