onsdag 19 juli 2023

Lök 🧅

MĂ„nga timmar idag har jag Ă€gnat mig Ă„t lök. 

Hela skörden av gul och röd lök, som jag tog upp igĂ„r, hĂ€ngde jag upp att torka. TrĂ„dkorgar funkar utmĂ€rkt för Ă€ndamĂ„let. Jag stĂ€ller den med botten upp och trĂ€r ner blasten genom rutorna som bildas av gallret, en lök i varannan ruta ungefĂ€r brukar vara lagom. DĂ„ hĂ€nger de luftigt. 

Jag kortade av blasten en del för den var sÄ lÄng. SÄ den passade jag pÄ att ta tillvara. Jag klippte den i mindre bitar och torkar den pÄ mÄnga plÄtar i ugnen. Bara 50 grader, varmluften pÄ och luckan en aning pÄ glÀnt för att slÀppa ut fukten. NÀr det sjunkit ihop en del mixar jag det och fortsÀtter torka det. En del av det blir lökpulver och en del blandas till löksalt.

Vitlöken ansade jag och tog in. Ingen jÀtteskörd i Är, men vi har en del kvar sen förra Äret sÄ vi klarar oss.

Ett tiotal röda lökar fanns kvar sen förra Äret. Jag skar bort allt som blivit dÄligt eller börjat vÀxa och la resten i torken.

Konstigt att det luktar lök överallt ikvÀll?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar