torsdag 13 juli 2023

Korvmakeri

Vi lånade goda vänners nya korvstoppare och ägnade 2½ timme åt att göra isterband och grillkorv. Båda blev riktigt goda smaker så jag måste skriva ner hur vi gjorde. 

Isterband

1,5 kg vildsvinsfärs
0,75 kg späck från vildsvin
2,5 dl korngryn
2 gula lökar 
1 krm socker
1 msk kryddpepparkorn (krossade)
0,5 tsk vitpeppar
2,5 msk nitritsalt
2,5 påse senapsfrön
ca 0,5 l skinkspad (eller annan vätska)

Grillkorv

1 kg älgfärs
0,5 kg rådjursfärs
0,75 kg späck från vildsvin
2,5 dl korngryn
1 krm socker
2 tsk vitpeppar
2,5  msk nitritsalt
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad chili
2 msk olja
ca 0,5 l vatten

Gör så här:
Dagen innan 
Blötlägg korngrynen och koka dem sedan drygt en halvtimme i minst 2-3 liter vatten.
Lägg fjälstren i kallt vatten. Det gick åt totalt 15 m fjälster till korven vi gjorde idag.
Lägg dragon och chili i oljan.

Häll av det överflödiga vattnet från korngrynen.
Mal kött och späck (och lök)
Blanda allt i matberedare. 
Späd med vätska till smidig, men inte för lös konsistens.
Stoppa smeten relativt hårt i fjälster och knyt av med bomullssnöre till lämplig längd på korven. 
Häng upp korvarna luftigt i rumstemperatur för att torka och syras. Isterband i 2-4 dygn, grillkorv 1 dygn. Korven blir saltare medan den hänger.
Rök isterbanden lätt.

Fyra våningar med korv



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar