torsdag 16 februari 2023

Små vävar, och lite större

Fortsättning på rapporten från veckans inspirationsmöte med Mönstervävarna.

Detta är "mug rugs" - små vävar att sätta under koppen istället för ett fat. De är också ypperliga prat-startare eftersom de väcker uppmärksamhet. Nedan visas en fiffig liten väska att fästa på vävstolen för att förvara sax, måttband, skedkrok, nålar och alla andra småsaker en måste ha lätt tillgängliga när en väver.Närbild på en snygg och bra skurtrasa i lin.


Och så några provvävar i olika våffeltekniker. Till vänster de tvättade bitarna, med sina jämförelser till höger. Och så lite närmare på nästa bild.Vi tittade på en liten vävstol med annorlunda konstruktion som gör det möjligt att testa effekten av olika sorters uppknytning. Och på en annan liten vävstol fanns en väv med färgeffekt i ullgarn.På denna bild syns vilken stor skillnad det kan bli på en väv före och efter tvätt. Otvättad duk ligger under den tvättade. Varp och inslag bildar en enhet efter tvätt så färgfälten inte längre blir så randiga.


I hallen innanför ytterdörren låg en glad matta i grå och rosa. På baksidan är den likadan fast tvärt om. Tekniken kallas taquete och uppnås antingen genom en manuell hantering eller genom skaftväxling. Det senare testade jag på en kurs för flera år sedan. Går att läsa om här för den som är intresserad: vävkursen-del-1vävkursen-del-2 och vävkursen-del-3


Sista bilden är en vävd tavla i textil och armeringsmatta. Läcker kontrast mellan material.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar