torsdag 9 februari 2023

Glashanddukarna

Slutrapport på handdukarna jag gjort nu i januari. Men de är ändå inte klara - jag glömde sy fast hankar för upphängning. 

De blev så tunna och vackra att de nog bäst passar för att torka glas som just blivit handdiskade. 

När jag fållat dem la jag upp dem jämnt i överkant och tog ett foto som visar hur långa de var. Den vänstra fick vara "måttstock" så den tvättade jag inte. När de andra torkat och manglats la jag dem likadant igen och kan konstatera att de krympte olika mycket (som väntat).

Innan tvätt

De tre till höger är tvättade

Längst till vänster ligger den handduken där inslaget är samma material som varpen - bomull 16/2 - och det är den jag jämför med. Den längst till höger är samma kvalité och den har krympt ett par centimeter. Nummer två från vänster är halvlinne och den har krympt försumbart. Den största skillnaden är på den i konstfiber, den har blivit avsevärt kortare. 

Intressant också att alla de nytvättade är så mycket vitare än sin otvättade kompis. (nedan)Något av det jag gillar mest med utseendet är den "prickiga" randen på långsidorna. De ursprungliga ränderna i inslaget har en symmetri som är jämförbar, men allt är "uppförstorat" så det är bredare ränder på den ledden. 

På den sista handduken försökte jag få till en randning som mer liknade den i varpen. Prickarna funkade bra (vartannat blått och vartannat vitt inslag) men det där med inslaget över respektive under tre trådar i bredd kunde jag inte lösa med det antal skaft och trampor som jag hade. 

Skulle jag väva fler av dessa  handdukar skulle jag säkert göra prickar även i inslaget. 


Här finns tidigare inlägg om denna väv:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar