torsdag 10 februari 2022

Nästan rätt

På sistone har jag funderat på att väva ett tyg att sy kläder av och nu är väven på gång att sättas upp. Men vi får se hur det blir, det blir nämligen inte helt enligt planen.

Jag har en beskrivning som jag utgår ifrån. Enligt den ska det vara bomull 16/2. Av en jobbarkompis till Jonas har jag fått en hel del bomullsgarn, men eftersom den kommer från Serbien är den ju inte uppmärkt på svenskt sätt. Vi har helt enkelt visuellt jämfört dessa garner med svenskmärkta. Av den kvalitén som såg ut att vara 16/2 fanns det 300 g oblekt garn. Men när jag varpat det visade det sig inte vara lika långt som jag räknat med. Detta garn var alltså aningen tyngre än det som fanns i beskrivningen. 

Jag använder heller inte samma sked som är rekommenderad för jag har ingen 65-sked. Så det blev en 60-sked istället. Det ska vara två trådar i rör vilket alltså innebär att jag har 120 trådar per decimeter mot de 130 som finns i beskrivningen.

Jag har bara varpat tre meter och tänker mig att detta blir en kombination av att göra en provväv och att skapa ett tyg att sy av. Jag hoppas kunna sy något av det, men samtidigt är det till för att testa om det blir en kvalité som jag vill väva mer av. Det ska blir en slags rutig dräll.

Två cm. Bara resten kvar.

Nu har jag börjat solva och skeda. Att solva på åtta skaft är pilligt och påfrestande för axlar och händer. Trådarna är tunna och tvinnar sig gärna om varann. Det här kommer alltså att ta lite tid innan det är dags att börja väva. Under tiden lyssnar jag på en podd och funderar på om det blir bra med blått inslagsgarn. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar