måndag 7 februari 2022

Förbereder nya vävar

I helgen har det gått åt en hel del tid till att förbereda nya vävar. Alla tre mina vävstolar blev tomma nästan samtidigt så nu har jag planerat för tre nya vävar. De blir väldigt olika.

För att snabbt komma igång använde jag mig av en redan färdig varpfläta som jag haft i en låda i flera år. Den är i skimrande gult lin. Men den är ganska smal (eftersom den ursprungligen användes till provväv) så det kommer att bli gästhanddukar. Jag solvade för rakt genomgående kypert och tänker variera  trampningen för att få olika mönstring på olika handdukar. Uppsättningen är helt klar och allt är redo för att börja väva. 


Idén om ett draperi i trasmatte-teknik har funnits i min tanke sen jag fick se en sådan för några år sen. Vi har en del otäta dörrar så jag gör den en meter bred för att kunna täcka en hel dörr. Jag har varpat en randig väv med sju olika färgfält. Dessa kommer att vävas var för sig, med olika trasor, och bara vävas ihop med två inslag var 15:e cm. Kanske svårt att beskriva i bara ord, men bilder kommer senare och då blir det mer begripligt. Jag har solvat och skedat. Och funderar på om jag ska ha två tuskaftstrampor till höger och två till vänster för att kunna nå att trampa ner samtidigt som jag väver även de yttersta fälten.


Den tredje väven kommer att bli ett tyg att förhoppningsvis sy ett plagg av. Varpen är oblekt bomull, färgen på inslaget är inte bestämt än. Någon variant av kypert tror jag det kommer att bli. Jag passade på att varpa just i helgen därför att det kräver dagsljus och gott om tid. Varpan står nämligen i vårt brygghus där det inte finns någon belysning. Men med solsken ute och dörren på vid gavel funkar det bra. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar