söndag 2 januari 2022

2021 i backspegeln

Mitt 2021 har självklart präglats av covid19-pandemin och följderna av den, i form av begränsat umgänge, arbete hemifrån större delen av året och vaccination. Men året har så klart inneburit en massa annat också. Här kommer en slags sammanfattning, eller åtminstone valda glimtar av året. 

På gården har vi beskurit de gamla äppelträden på baksidan och planterat nya fruktträd i en rad från entrén. Där finns nu viktoriaplommon, valnöt, persika och äpplet james grieve. Och vid gaveln en liten aprikos. 

Bakom garaget gjorde vi ett stort potatisland och odlade massor av potatis där. Det medförde att grönsakslandet hade plats för mycket lök och en hel del annat. På en kvadratmeter odlade jag lin, som blommade så vackert blått och som sedan skördades och bereddes genom att torkas, rötas, häcklas, skäktas och bråkas. Det gav dessutom oväntat mycket linfrön.

Det var mycket som blommade extremt mycket under våren och sommaren (fläder t.ex) och vi fick enorma skördar (t.ex. blomkål, jordärtskocka, spagettipumpa). Sticklingarna av blåbärsbuskarna som jag tog med från Madesjö såg jättefina ut och planterades ut i en egen rabatt på framsidan. Tyvärr hittade rådjuren dem och betade ner dem hårt. Vi fick en egen svampodling eftersom vi köpte jord från champinjonodling. 

Två nya blomrabatter blev det också: en vid grindstolpen nere vid infarten och en längs med gången upp mot huset. Den sista består av en jättestor stege vi hittade på logen och la så att varje "fack" mellan stegpinnarna blir utrymme för en blomma (pioner).

Vi byggde ett nytt staket runt trädgården mot vägarna. Det gav gården ett lyft tillsammans med att vi målade den västra gaveln och bytte vindskivorna. Växthuset fick ett riktigt golv av stenplattor och en kristallkrona över fikaplatsen. På sommaren kläcktes ett par svarta kycklingar som utvecklades till ståtliga tuppar. Köket och hallen blev ljusare och större när vi målade furutaket vitt. Tänk vilken skillnad en liten insats kan göra. 

Jonas har använt både grävskopan och skogsvagnen mycket, så de blev bra inköp båda två. Vi har tömt vinden på stora huset och "traktorgaraget" (den del av ladan som är närmast vägen) så nu har vi snart tagit oss igenom alla utrymmen som finns här. På vinden fanns alla beståndsdelar till gårdens vävstol så den är nu uppmonterad igen.

Vi har åkt på dagsutflykter och sett vackra platser i vår närhet. En dag på Solliden ihop med mina föräldrar var särskilt trevligt. En annan slags utflykt blev det att åka på begravning. En god vän hade dött, alldeles för ung. Begravningen blev väldigt ljus och vacker - och gul. Tacksam ändå. Tacksam också att pappa fått sitt utslitna knä opererat, även om han behöver lång rehabilitering nu.

Jag har fått möta tre älgtjurar med skovelhorn vilket var fantastiska ögonblick. Det gör inget att jag inte fick skjuta älg, jag är så nöjd med att jaktlyckan med vildsvin håller i sig. Jag har vävt enormt mycket under året - ponchos, löpare, väskor, handdukar. Och jag har haft förmånen att få sprida vävglädje. Dels genom "kurs" för mina kollegor och en av ungdomarna, dels genom att både ge bort och sälja vävda alster. 

Så oändligt mycket att vara tacksam för även detta år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar