fredag 27 augusti 2021

Rötning av linet

Det här momentet är det som oroat mig mest. Här måste en nämligen låta rötningen pågå lagom länge. Varken för mycket eller för lite funkar nämligen. Och jag är inte bra på lagom. Jag är bra på att överdriva. Så jag var nervös över hur detta skulle gå.

Lördagen den 14 augusti bar jag ut linet till baksidan av garaget. Där är det ganska mycket skugga så linet inte skulle torka av solsken. Där finns utrymme som vi inte måste går över så det skulle inte vara i vägen. Gräset var nyklippt och vi var väl fortfarande i rötmånaden så nu skulle det bli av. Jag spred noga ut linet i ett väldigt tunt lager, så att nästan alla strån låg bredvid varann i kontakt med gräset. Sen la jag kompostgaller över för att blåsten inte skulle dra iväg linet och för att inga djur skulle röra till det. 


Sen var det bara att låta tiden gå och låta rötningen sköta sig själv, eller skötas av naturen och vår Herre. Vädret var ömsom soligt och ömsom regnigt, som en vanlig sensommar. 

Enligt instruktionen jag fått skulle linet ligga i två veckor och sedan vändas. Men jag hade läst att det räckt med avsevärt kortare tid för någon. Eftersom jag lagt ut det så att allt var i kontakt med gräset misstänkte jag att det kunde gå snabbare än de tre veckorna. Men hur skulle jag veta att det var klart?!

Efter en vecka tog jag upp ett strå, böjde och bröt på det och försökte hitta linfiber inuti strået. Utan framgång.

Efter ytterligare några dagar tog jag ett strå och lät det torka innan jag började böja och greja med det. Då gjorde jag en viktig upptäckt: Linfibrerna ligger inte alls inuti strået utan snarare tvärt om. De mjuka fibrerna är ytterst på strået och sitter, innan rötning, ihop med den hårda delen av strået. Men nu hade de släppt från varann. Den hårda delen bröts i smulor när jag vek strået och kunde enkelt pillas bort från de mjuka, långa fibrerna. Så jag bestämde mig för att nu var det färdigrötat. 


Torsdagen 26 augusti samlade jag ihop linet och tog in det för att det skulle torka och rötningen avbrytas. Lättad och glad över att jag (förhoppningsvis) klarade att avbryta efter lagom rötning.

#1kvmlin2021 #1kvmlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar