måndag 16 augusti 2021

Annorlunda jaktmorgon

Idag var det bockpremiär. Normalt sett ger jag mig inte ut på jakt förrän mot kvällningen. Min inre klocka har svårt att förlika sig med morgnar över huvud taget, och tidiga morgnar i synnerhet.

Av oklar anledning packade jag ändå ryggsäcken igår kväll, hade matsäcken klar i kylen och ställde larmet till klockan 04.00. En timme efter det stannade jag bilen vid Birgittas torn på Markalyckan. Precis som namnet antyder är det mitt favoritställe för jakt. 

Solen skulle gå upp en halvtimme senare men det hade ljusnat så pass att jag kunde se att inga djur var ute på lyckan. Tyst och försiktigt plockade jag upp frukost, kikare och annat på fikabrädan i tornet. När jag satte mig spanade jag ut över lyckan igen. 

Ett rådjur!

Sen är det som att jag gjorde allt på en gång. Tog på mig hörselkåporna, tittade i kikaren - är det verkligen en bock? - la upp bössan i läge och kollade genom siktet. 

Under tiden traskade bocken över gräsvallen rakt mot udden av skog som går ut en bra bit. Jag misstänkte att den tänkte försvinna in i skydd där och skottchanserna skulle försvinna. Det störde mig inte nämnvärt utan jag tänkte att den bocken eller någon annan kunde dyka upp igen senare.

Men förvånansvärt nog, försvann den inte in i den höga vegetationen utan fortsatte i gräset på min sida om udden. Så jag fick möjligheten en liten stund till. 

Den flög upp i luften när skottet träffade och sprang i en båge över gräset. Det syntes tydligt att skottet satt där det skulle och det bara var fråga om metrar innan den skulle gå omkull. Men den fortsatte över grusvägen och brakade in i skogskanten. Och där blev den liggande. 

Mindre än fem minuter efter att jag klättrat upp i tornet fick jag alltså lämna det igen för att ta ur rådjuret. När det var klart återvände jag till tornet (men utan bössa). Nu var det äntligen dags för frukost med vacker utsikt. 

När jag kommit hem och tagit hand om rådjuret, tog en dusch och satte mig sen med en kopp kaffe vid datorn lagom när det var dags att börja jobba. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar