Idag har jag haft fokus på tomater större delen av dagen.
Först skördade jag massor i växthuset. Sen gick jag till grannen med några kilon. Och sen har spisen och ugnen gått varma.
Två plåtar tomatröra som varieras efter tillgång.
En plåt full med halverade tomater som fick semitorka i ugnen. Flera timmar i 75 grader och med luckan lite öppen. Kan sedan antingen frysas eller läggas i burkar med vitlök, örter och olivolja.
Ett par liter småtomater hamnade i frysen för användning i grytor och soppor.
En stor sats ketchup som faktiskt smakar som köpe-ketchup men har lite annorlunda konsistens.
Idag såg recepten ut så här ungefär.
Tomatröra
En stor squash (om kärnorna är hårda tar jag bort dem)
4 bifftomater
Ett par lökar
En paprika
En chili (utan kärnor)
3-4 vitlöksklyftor
Allt skärs i bitar och läggs på en plåt. Över det häller jag
Någon deciliter rapsolja
Ett par matskedar salt
Vitpeppar
Lite sirap (honung funkar bra om den inte måste var vegansk)
En skvätt äppelcidervinäger
Ett par timmar får det stå i ugnen på 150 grader. Antingen med luckan en aning på glänt, eller öppna den ibland för att släppa ut ånga.
Mixa allt noga
Låt kallna, förpacka och lägg i frysen. Utmärkt som tomatsås till pizza, utgångspunkt till tomatsoppa, ingrediens i köttfärssås mm
Ketchup
4 lökar
5 vitlöksklyftor
1 paprika
1 chili (utan kärnor)
1½ tsk ingefära
Skär tomater och hacka övriga grönsaker relativt smått.
Koka allt på svag värme så att det reduceras till ungefär hälften.
Mixa noga, passera genom finmaskig sil.
Tillsätt
1 rågad dl råsocker
1½ tsk salt
6 msk äppelcidervinäger
Koka ihop en stund och häll sen upp i varma glasburkar eller -flaskor med bred hals.
Har nu testat på en modifierad variant som jag gör färdig imorgon. Nu klarade inte kroppen längre, så det får anstå.
SvaraRaderaTack för att du bjuder på recept!
Och tomater 🥰. Och spaghetti-pumpa 🥰