fredag 13 augusti 2021

Repa frön

Ikväll har jag äntligen hittat tid till att frörepa mitt lin. Jag följde tipset om att använda en bärplockare. Men oj vad det for frön åt alla håll! Jag är för snål för att låta dem gå till spillo så jag fick hitta på en lösning. Ett gammalt lakan över bänken i stallet, och upp på väggen bakom. Sen ställde jag bärplockaren där (höll i den med ena handen) och drog linbuntarna igenom. Nästan allt fångades upp av lakanet och kunde samlas ihop. Och mycket blev det.

När jag hoppade på projektet #1kvmlin2021 så hade jag inte några höga förväntningar. Jag hoppades att linet skulle blomma, och sen fick vi se hur det blev med resten. Men när det grott och börjat växa till sig, började också mina förhoppningar växa - tänk om jag skulle kunna få fram lin att väva lite av!

När det sedan var färdigt för skörd var jag förundrad. Tyckte att det blev både mer och längre växtlighet än jag trott. 

Nu har linet hängt på tork ett tag och nu har jag alltså separerat frökapslarna från stänglarna. 1½ liter kapslar blev det. Men nu har jag två moment framför mig som jag inte riktigt vet hur jag ska göra med.

Det ena är att på ut fröna från frökapslarna men det kommer att lösa sig på något sätt.

Det andra känns svårare. Linet ska rötas. Det ska läggas ut på marken så att en process kommer igång som bryter ner det som stänger in lintågan (själva tråden) i strået. Och röta ska man göra lagom mycket. Hur ska det gå?! Jag är inte bra på lagom. Jag är bättre på att överdriva. Vi får se hur det blir.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar