måndag 9 augusti 2021

Lakan att drömma om - och drömma i.

Jag fick några lådor med lakan att klippa till mattrasor. Jag tycker det är rätt trist att klippa (eller riva) trasor, men det måste göras för att ha många färger att välja mellan när en väver mattor. För att jag ska orka klippa måste det vara rejäla tygstycken som går att dubbelvika så det blir lite mer rationellt. Så lakan är jättebra för ändamålet. 

Men när jag gick igenom innehållet i lådorna blev jag helt förundrad. Bortåt hälften var oerhört vackra gamla konstverk som jag aldrig skulle kunna klippa. Handvävda tyger, infällda handgjorda spetsar, och sirligt broderade monogram. Det var en ren fröjd att plocka fram det ena efter det andra. 

Alla dessa örngott ska vi genast börja använda. Några hade band som var krusade, och faktiskt fanns det med en krustång också i lådan. Tveksamt om jag kommer att använda den, men roligt att ha den ändå. 

Underlakan och lakan måste jag sy om för att de ska passa våra önskemål om sängkläder. Eller också ska vi använda dem till något helt annat - dukar kanske, eller gardiner. 

Och så fanns det några uppsättningar baby-lakan. Lika noggrant sydda och broderade. Helt bedårande. Jag vet inte ännu vad de ska kunna användas till. 

Men en sak är säker: några mattrasor blir det inte av den här vackra linneskatten som jag fick till skänks.


Underbara örngottDetalj från bilden innan

BabylakanBedårande små baby-örngott
HK brukar stå för "historiskt korrekt" när mina ungdomar lajvar. 
Detta lakan måste alltså vara historiskt korrekt när det är märkt med denna information.

De tre sista bilderna är på handgjorda lakan jag haft sedan tidigare.
Kanske arvegods på min mammas sida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar