tisdag 29 juni 2021

Kycklingar på vift

Det var verkligen inte planerat det som hände. Jag öppnade luckan för att fylla på maten i kycklingburen varvid en av kycklingarna blev så förskräckt att den hoppade/flaxade rakt upp och ut ur buren. Jag öppnade luckan i bakkant (bara lite) för att den skulle kunna smita in den vägen. Istället smet den andra kycklingen också ut, och strax efter det pressade sig mamma-hönan också ut. 

Oj oj oj.

Först tyckte nog alla att det var trevligt att vara tillsammans i gröngräset, men eftersom det kvällades drog sig hönan så småningom in i buren igen och en av kycklingarna följde med. Men med bakdörren på glänt så råkade den slinka ut igen och hönan hade båda kycklingarna på fel sida om nätet. Några försök gjorde jag att fånga dem men det resulterade enbart i att de blev rädda och sprang iväg. Kycklingarna sprang fram och tillbaka längs långsidorna av buren, men att det var öppet på kortsidan var inget som de reflekterade över. Så där stängde jag och satte takluckan på glänt istället (inte helt öppen för då hade säkert hönan hoppat ut igen). En av kycklingarna hoppade lätt upp på buren och efter ett tag hittade den in. Jag hämtade tyg och täckte in större delen av buren så att den kvarvarande bara skulle se de andra på den plats där den möjligen skulle kunna komma in. En liten burk som trappsteg gjorde ingen nytta. 

Men till slut, efter många om och men och många turer hit och dit var alla tre inne i buren igen. Jag gav dem en rejäl rugge halm för att det skulle vara extra mysigt att vara "hemma" igen. Och sen kunde jag äntligen gå in och äta kvällsmat (ett par timmar senare än tänkt för jag hade ju inte vågat lämna dem utan höll vakt mot katter och försökte hjälpa till på alla upptänkliga sätt). 
Nu börjar de bli lite mer olika varann. Den ena har lite mer brunt i fjäderdräkten, en har en tydlig kam och den andra har en fluffig "tuppkam" (jag gissar att det är den som har en paduan till mamma) och de har olika mycket ljust på bröstet och magen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar