söndag 27 juni 2021

Midsommarmat

Oj, så mycket gott vi ätit i helgen. 

På midsommarafton "sill och potatis med extra allt" eller "midsommarkransar" men eftersom vi hade lite olika matpreferenser fick var och en göra sin egen krans av de ingredienser som dukades upp. Och precis nu kan vi börja skörda direkt från växthus och grönsaksland till matbordet. Det får mig att känna mig så rik!
Vi grillade en kväll och gjorde pizza en annan kväll. Idag hittade jag på veganska biffar till dem som inte ville ha kött. De blev uppskattade smakmässigt, men formatet funkade inte - istället för snygga runda biffar blev det en allmän hög av alltihopa. Trist tyckte jag, men fick höra att konsistensen är extremt svår på veganska biffar. Eftersom de tydligen var goda kommer receptet här. 

½ l finriven squash kramar man ur vätskan från
1 dl purjolök mixades
1½ dl finriven vego-ost
2-3 msk hackad persilja
3 små kokta mosade potatisar
1 dl havregryn som fått svälla i 1 dl vatten en stund
1 msk citronsaft
salt, svartpeppar och en gnutta chiliflakes.
Allt detta blandades ihop och fick vila i kylen nån halvtimme innan jag formade runda biffar som jag smulade sesamfrön på innan de stektes i mycket olja tills de fick fin färg. Sen fick de torka till på hushållspapper ett par minuter.

Sötsaker till efterrätt och fika hade vi förstås också:
vegansk snickerskaka som är god och jättesöt och kräver kaffe till
jordgubbar doppade i vit choklad och kokos
hemgjord glass i tre smaker - banan, jordgubb och smultron (den sistnämnda var en jättegod nyhet)
jordgubbar och mjölk. 
Alla dessa finns recept på i tidigare blogginlägg, utom smultronglassen men den gjordes på samma sätt som jordgubbsditon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar