söndag 7 juni 2020

En dörr förvandlas

Antagligen gjordes dörren i början av 1800-talet, jag gissar det när jag läser lite om spegeldörrar. Denna är 1,80 m hög och 82 cm bred. Den har tre speglar: en smal på mitten och den övre är större än den undre. På 1930-talet medförde renlighetsidealet att dörrar skulle vara släta och denna dörr, som så många andra, fick en masonitskiva påspikad. Ett antal år och ommålningar senare togs masoniten bort och dörren hamnade så småningom i vårt brygghus. Där har den antagligen stått bra många år, tillsammans med några fler dörrar. 

När vi flyttade hit blev den utsedd till den snyggaste dörren i brygghuset och utvald av Kajsa. Nu när vi bestämt oss för att åka och hälsa på henne tog jag fram dörren i ljuset. Många, många småspik satt kvar och stack ut, de som hållit fast masoniten. När jag drog ut den första följde så mycket färg med att jag ändrade taktik och spikade in alla de andra. Sen tvättade jag dörren noga med såpa och vatten. Jonas hittade gångjärn som passade de som redan satt i dörren och dessa skruvades fast i väggen och så hängde vi upp dörren på dem. 

Resultatet: en dörr som fått komma till heders igen, med nytt användningsområde. En vansinnigt snygg och helt unik sänggavel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar