söndag 28 juni 2020

Frysa ägg!

Poängen med att ha höns är att få fina och goda ägg. Jonas och jag tycker ägg är gott i olika former och äter många. Men just nu får vi fler ägg än vi hinner göra av med. Vi säljer väl några till dem som frågar, men har inte gått ut och marknadsfört det. Så nu växer lagret av ägg för varje dag. Dags att testa något jag läst lite om: att frysa ägg och ha till kommande tider när det inte värps lika flitigt som nu. 

Frysa ägg som de är - hela med skal - är nog ingen bra idé. Vätska blir större när den fryser och skalet kommer att spräckas. Äggvitan är tacksam att frysa. Den är precis likadan efter att ha tinat upp. Gulan blir lite förändrad i konsistensen, den blir liksom krämigare. Skillnaden blir mindre om man blandar den med lite socker eller en gnutta salt. Fryser man gula och vita tillsammans bör de röras ihop lite, så att de är blandade men inte blivit skummigt. 

Jag har provat att baka sockerkaka på frysta ägg och den blev precis som vanligt. Idag ska jag grädda våfflor med tre varianter av frysta ägg för att verkligen testa hur det blir och vilken skillnad det är. Alla varianterna av infrysning var med gula och vita blandade. 
1. med lite socker tillsatt
2. med en gnutta salt tillsatt
3. utan någonting - bara ägget som det är.


Resultat: Smakmässigt ingen skillnad alls.
Nummer 3 hade en tjockare, krämigare konsistens än de andra två. Och den skillnaden kvarstod även i de färdiga våfflorna som inte var lika frasiga som de brukar vara, utan mer "tjock" liksom.
Vi upplevde ingen skillnad mellan 1 och 2. 
Jag kommer alltså att frysa äggen med gula och vita blandad, och med lite socker eller salt i. Gäller bara att märka upp dem så jag tinar upp ägg med rätt tillsats för ändamålet.

Lyxigt god sommarlunch

Det finns flera som skrivit om att frysa ägg, men mest information har jag hämtat på https://mittkok.expressen.se/artikel/sa-fryser-du-in-agg-pa-basta-satt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar